Elizabethtown

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Elizabethtown
orig. Elizabethtown
Generell informasjon
SjangerRomantikk/Komedie
Utgivelsesår2005
Prod.landUSA
Lengde123 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiCameron Crowe
ProdusentCameron Crowe
Tom Cruise
Paula Wagner
ManusforfatterCameron Crowe
MusikkNancy Wilson
SjeffotografJohn Toll
Foran kamera
MedvirkendeOrlando Bloom
Kirsten Dunst
Susan Sarandon
Alec Baldwin
Bruce McGill
Judy Greer
Annen informasjon
Filmformat1,85:1
Prod.selskapParamount Pictures
Eksterne lenker

Elizabethtown er en amerikansk romantisk komedie fra 2005. Filmen er skrevet og regissert av Cameron Crowe, og har Orlando Bloom og Kirsten Dunst i hovedrollene.

Handling[rediger | rediger kilde]

Drew Baylor (Orlando Bloom) er en talentfull skodesigner som ser etter meningen med livet. Han har problemer med å få businessen til å gå, har ingen virkelig nære venner, og har selvmordstanker når søsteren ringer for å fortelle ham at faren deres er død. Han føler seg ansvarlig for farens død og tar turen tvers over landet for å delta i begravelsen. På flyet møter han den eksentriske flyvertinnen Claire (Kirsten Dunst), som han så vidt prater med, men som han også får telefonnummeret til. Når Drew så blir deprimert, prøver han å ringe alle numrene han har lagret på mobiltelefonen for å kunne snakke med en eller annen. Claire er hans siste sjanse, og hun er den eneste som tar telefonen. De deler sorger og gleder de begge har opplevd i løpet av livet gjennom hele natten. De forelsker seg i hverandre, og Drew finner sakte, men sikkert håp i livet.

Mottakelse og økonomi[rediger | rediger kilde]

Filmen hadde et budsjett på 57 millioner dollar og spilte inn kun 52 av dem. Den gikk dermed på et underskudd. Den ble også slaktet av amerikanske kritikere, og har bare 28% i snitt. Heller ikke norske medier lot seg overbevise, da VG gav filmen terningkast 3, mens Dagbladets anmelder havnet på en 2'er. På IMDb har filmen imidlertid ett snitt på noe bedre 6.3/10.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller
Drew Baylor Orlando Bloom
Claire Colburn Kirsten Dunst
Hollie Baylor Susan Sarandon
Phil Devoss Alec Baldwin
Bill Banyon Bruce McGill
Heather Baylor Judy Greer
Ellen Kishmore Jessica Biel
Jessie Baylor Paul Schneider
Uncle Dale Loudon Wainwright III
Charles Dean Gailard Sartain
Chuck Hasboro Jed Rees
Aunt Dora Paula Deen
Uncle Roy Dan Biggers
Aunt Lena Alice Marie Crowe
Mitch Baylor Tim Devitt
Cindy Hasboro Emily Rutherford

Annet[rediger | rediger kilde]

  • Jessica Biel gjorde audition for rollen som Claire, men ble castet som Ellen i stedet.
  • Regissør og manusforfatter Cameron Crowe skrev karakteren Drew Baylor med tanke på Orlando Bloom. Imidlertid kunne Bloom først ikke stille opp på grunn av at han spilte i Kingdom of Heaven på den tiden. Crowe castet deretter Ashton Kutcher i rollen som Drew, men da følte ikke regissøren at kjemien mellom Kutcher og Kirsten Dunst var allverden, så Kutcher ble sparket igjen. Deretter var det flere skuespillere som kjempet om rollen, som Seann William Scott, James Franco, Colin Hanks og Chris Evans. Scott var nær ved å bli valgt, men Crowe ville virkelig ha Bloom i rollen, og til slutt fikk man ordnet det slik at Bloom fikk tid til å være med i filmen.
  • Et liknende scenario skjedde i prosessen med Kirsten Dunst, som var førstevalget til Crowe som Claire, men som nesten ikke kunne ta rollen fordi hun det var planlagt at hun skulle være med i M. Night Shyamalans The Village. Evan Rachel Wood ble deretter vurdert for rollen, men ble betraktet som for ung på den tiden. Dunst trakk seg deretter fra The Village og tok rollen som Claire i stedet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]