Hopp til innhold

Ned Kelly (2003)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ned Kelly
Generell informasjon
GenreKriminalfilm, biografisk film, westernfilm, dramafilm, romanfilmatisering, actionfilm, romantisk film, bushranging film
Utgivelsesår2003
NasjonalitetAustralia, USA
Lengde106 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiGregor Jordan Rediger dette på Wikidata
ManusJohn Michael McDonagh Rediger dette på Wikidata
TemaNed Kelly
Basert på
Our Sunshine (Robert Drewe) Rediger dette på Wikidata
Inspirert avNed Kelly Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Nelson Woss
MusikkKlaus Badelt (filmmusikkomponist) Rediger dette på Wikidata
FotoOliver Stapleton Rediger dette på Wikidata
KlippJon Gregory Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeHeath Ledger, Orlando Bloom, Naomi Watts, Geoffrey Rush, Joel Edgerton, Kerry Condon, Emily Browning, Rachel Griffiths, Saskia Burmeister, Robert Taylor, Laurence Kinlan, Bud Tingwell, Philip Barantini, Kris McQuade, Erika Felton, Geoff Morrell, Talia Zucker, Jonathan Hardy Rediger dette på Wikidata
FortellerHeath Ledger Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger
FilmselskapStudioCanal, Working Title Films, Australian Film Commission, Film Finance Corporation Australia Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Focus Features
Universal Pictures
Netflix
Totalomsetning8 365 984 AU$ (Australia)[1] Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)2003
UtmerkelserAACTA Award for Best Costume Design (2003)[2]
AACTA Award for beste produksjonsdesign (2003)[2]
Eksterne lenker

Ned Kelly er australsk film fra 2003. Filmen er basert på romanen Our Sunshine som handler om livet til Ned Kelly, hvor alt utspilles i Australia på 1880-tallet. Ned Kelly ble sett på som Australias svar på Robin Hood. Skuespillerne Orlando Bloom, Heath Ledger og Geoffrey Rush er i hovedrollene.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Ned Kelly (spilt av Heath Ledger) vokser opp i den britiske kolonien Victoria. Han er sønnen til en irsk bosetter, og bor sammen med sin mor Ellen og hans yngre bror Dan, og to yngre søstre Kate og Grace. Ned tilbringer mye tid sammen med sin beste venn Joe (spilt av Orlando Bloom) og Dans beste venn Steve. En dag i 1871, når Ned er 17 år gammel, ser han en hest beite alene. Han kjører den inn i byen for å imponere en jente som heter Jane, bare for å bli arrestert og deretter fengslet for angivelig å ha stjålet hesten - selv om den egentlig var blitt stjålet av en bekjent av ham, Wild Wright.

Ned blir løslatt og kommer hjem tre år senere, og begynner å hjelpe familien sin med en liten hesteoppdrett nær Beechworth. Han tar hevn over Wild Wright, ​​og blir venn med Julia Cook (spilt av Naomi Watts) den vakre kone til en engelsk grunneier som bor i nærheten. En natt på en bar, er konstabel Fitzpatrick voldelig mot Kate. Ned griper inn og fiendskap bryter løs mellom ham og Fitzpatrick og hans kollegaer i politiet. For å ta hevn mot Ned tar de alle hestene til Kelly. Men med hjelp av broren og vennene deres stjeler Ned alle hestene tilbake. Noen netter senere, når Ned og Julia fullbyrder sin lidenskap, dukker Fitzpatrick opp på Kelly-gården. Kate avviser ham en gang til, så han forsøker å arrestere Dan for å ha stjålet en hest. En kamp oppstår, og Fitzpatrick blir skadd. Han rapporterer feilaktig at det var Ned som skjøt ham. Som gjengjeldelse arresterer politiet moren hans.

Ned ber Julia om å vitne om at han var sammen med henne den kvelden Fitzpatrick var på Kelly-gården. Men hun nekter fordi hun tror hun blir vanæret av den offentlige erkjennelsen av deres affære, og at hennes ektemann vil ta barna hennes fra henne på grunn av denne affæren. Ned, Dan, Joe og Steve blir lovløse og havner på flukt fra politiet. Senere møter de en patrulje, og dreper tre politifolk i en skuddveksling. Ved en anledning gir Julia dem ly på gården, når ektemannen hennes er bortreist. En ny lov gjør det mulig for alle lovlydige borgere å skyte kjeltringene uten konsekvenser.

De plyndrer to engelske banker, og gir en god del av pengene til fattige familier i nød. Snart blir de hyllet som folkehelter av befolkningen, selv om media skildrer dem som voldelige kriminelle. For å løse situasjonen før den kan eskalere til utbredt opprør, sender myndighetene inn Francis Hare (spilt av Geoffrey Rush) og arresterer flere sympatisører - inkludert Joes barndomsvenn Aaron som godtar å begynne som informant. Gjengen gir Aaron falsk informasjon for å teste hans lojaliteten. Når de forstår at Aaron har forrådt dem, dreper Joe ham. Ned finner på en plan for å ta Francis Hare, og lokker ham til byen Glenrowan. De samler alle innbyggerne, hvorav de fleste er vennlig innstilt mot dem, for å beskytte dem til den kommende skuddvekslingen.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata