Organisasjonen av amerikanske stater

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Organisasjonen av amerikanske stater
Organisasjonen av amerikanske stater
Pan American Building, Washington.jpg
Stiftet1948
LandUSA
HovedkontorWashington D.C.
Nettstedhttp://www.oas.org/ (engelsk)

Organisasjonen av amerikanske staters hovedkontor i Washington, D.C.

Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) er en internasjonal organisasjon for de sjølstendige statene i Amerika. Den består av alle 35 stater i Amerika og har sete i Washington, DC.

Cuba var totalt utestengt fra deltakelse i OAS mellom februar 1962 og juni 2009.[1] Dette ble vedtatt på det åttende konsultative møtet i Punta del Este i Uruguay den 31. januar 1962 siden landet hadde en kommunistisk regjering. 14 stemte for, én mot (Cuba) og seks avholdt seg fra å stemme (Argentina, Bolivia, Brasil, Chile, Ecuador og Mexico). I 2009 ble det vedtatt at Cuba kan få tilbake sin fullverdige status i OAS dersom landet oppfyller organisasjonens formål og prinsipper.[2] Dette etter at USA og OAS-statene hadde hatt samtaler om blant annet demokrati, siden OAS regner Cubas demokratiske situasjon som for dårlig.

Honduras ble utestengt fra å delta aktivt den 5. juli 2009 etter at den demokratisk valgte president Jose Manuel Zelaya ble fjernet fra makten i det OAS kalte et kupp.[3] Organisasjonen understreket at dette var midlertidig, og at medlemskap ville gjenopprettes når demokratiet var tilbake i landet. Honduras ble igjen fullverdig medlem i 2011.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.