Organisasjonen av amerikanske stater

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Organisasjonen av amerikanske staters hovedkontor i Washington, D.C.

Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) er en internasjonal organisasjon for de sjølstendige statene i Amerika. Den består av alle 35 stater i Amerika og har sete i Washington, DC.

Cuba var totalt utestengt fra deltakelse i OAS mellom februar 1962 og juni 2009.[1] Dette ble vedtatt på det åttende konsultative møtet i Punta del Este i Uruguay den 31. januar 1962 siden landet hadde en kommunistisk regjering. 14 stemte for, én mot (Cuba) og seks avholdt seg fra å stemme (Argentina, Bolivia, Brasil, Chile, Ecuador og Mexico). I 2009 ble det vedtatt at Cuba kan få tilbake sin fullverdige status i OAS dersom landet oppfyller organisasjonens formål og prinsipper.[2] Dette etter at USA og OAS-statene hadde hatt samtaler om blant annet demokrati, siden OAS regner Cubas demokratiske situasjon som for dårlig.

Honduras ble utestengt fra å delta aktivt den 5. juli 2009 etter at den demokratisk valgte president Jose Manuel Zelaya ble fjernet fra makten i det OAS kalte et kupp.[3] Organisasjonen understreket at dette var midlertidig, og at medlemskap ville gjenopprettes når demokratiet var tilbake i landet. Honduras ble igjen fullverdig medlem i 2011.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ OAS :: June 2 and 4, 2009 AG/RES. 2438 (XXXIX-O/09) Resolution on Cuba
  2. ^ OAS :: Member States#Cuba
  3. ^ «OAS suspends membership of Honduras», OAS, 5. juli 2009
  4. ^ «Honduras readmitted to OAS; only country to vote against was Ecuador», MercoPress, 2. juni 2011.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.