Oresigdvinge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Oresigdvinge
oresigdvinge
oresigdvinge
Vitenskapelig(e)
navn
:
Drepana curvatula)
Borkhausen, 1790
Norsk(e) navn: oresigdvinge
Hører til: Drepaninae,
sigdvinger,
sommerfugler
Habitat: i skog med or
Utbredelse: Palearktis, i Norge mest på Vestlandet

Oresigdvinge (Drepana curvatula) er en sommerfugl som tilhører familien sigdvinger (Drepanidae). Denne brunrøde arten er kanskje den vanligste representanten for Drepaninae på Vestlandet, men mangler over mye av Østlandet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 30 – 39 mm), slank sommerfugl med markert sigdformede forvinger. Den kan kjennes på at begge vingepar er brunrøde på farge. Antennene er fjærformede hos hannen, trådformede hos hunnen. Begge vingepar er brunrøde med fire smale, mørke siksak-tverrlinjer, dessuten en kraftigere linje som løper fra forvingespissen til forvingens bakkant litt innefor bakhjørnet og fortsetter over bakvingen. Forvingen har to mørke flekker nær fremkanten, bakvingen to små flekker rundt midten. Larven har noen korte, stive børster.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Oresigdvingen er knyttet til or (Alnus spp.), som er larvenes næringsplante. Den flyr i rene oreskoger og løvskoger med innslag av or. På Sørlandet og i Rogaland har den to generasjoner hver sommer, i mai-juni og i juli-august. Lenger nord har den bare en generasjon, i juni – juli. De voksne sommerfuglene flyr om natten og kommer gjerne til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Oresigdvingen finnes i Europa og videre østover til Korea og Japan. I Norge er den mest å finne på Vestlandet, fra Vest-Agder i sør til Nordmøre i nord, men den er også funnet i Vestfold og Aust-Agder.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Nettsiden Norges sommerfugler: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]