Ophonus rufibarbis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


Ophonus rufibarbis

Vitenskapelig(e)
navn
:
Ophonus rufibarbis
(Fabricius, 1792)
Harpalus seladon
Ophonus seladon
Carabus rufibarbis
Ophonus subpunctatus
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Løpebiller
Slekt: Ophonus
Habitat: på land
Utbredelse: Europa, Asia, Nord-Afrika, Nord-Amerika
finnes i Norge

Ophonus rufibarbis er en av billene i delgruppen (underfamilien) markløpere (Harpalinae) i familiegruppen løpebiller. Systematikken følger Carabidae of the World.[1]

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Ophonus rufibarbis finnes inesten hele Europa, men er noe sjeldnere helt i sørvest. Den er utbredt i Nord-Amerika, Nord-Afrika og Asia. Finnes i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Ophonus rufibarbis er 6,2-9,5 mm lang med en brunlig svart farge. Antenner og bein er lysere, brunlige, nesten gule. Dekkvingene, brystskjoldet og oversiden av hodet (pannen) har fin kort hårbekledning. (Krever forstørrelse for å se). Brystskjoldet har en hjerteform fordi det bakerst smalner inn. Ikke sjelden, lever på moldrike lokaliteter med litt skygge, nær skog og busker. De kan påtreffes i små grupper med flere individer.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Ophonus rufibarbis er vanligvis nattaktiv og lever av planter. Den tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Carabidae of the World søkedato: januar 2009

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]