Operasjon Fieldfare

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Fjeldfarehytta er nesten umulig å se bare på noen hundre meters avstand. Den kan skimtes som en grå hyttevegg rett ved vannflaten på motsatt side av innsjøen.

Operasjon Fieldfare er navnet på en norsk sabotasjeaksjon ledet av fenrik Joachim Rønneberg i TafjordfjelleneSunnmøre mot slutten av andre verdenskrig. Operasjonen var i regi av de britiske spesialstyrkene Special Operations Executive (SOE).[1] Målet med aksjonen var å rekognosere og forberede angrep på tyske forsyningslinjer i Romsdalen med Raumabanen. Stuguflåtbrua ble sprengt i januar 1945.

Rønneberg, Strømsheim og Aarsæther ble i mars 1944 sluppet i fallskjerm og landet ved Veltdalen, 20 km lengre vest enn planlagt. De fant ut at Veltdalen var like gunstig som Tordsvatnet ved Sponga der de opprinnelig hadde planlagt. De lå først i telt, deretter i Tafjord Krafts hytte. Fieldfare-hytta ble snekret sammen av kassematerialer fra kraftverkets anlegg i Veltdalen. De besøkte også turisthytten Reindalsseter, Puttbua og Friisbu. Fieldfare-hytta ligger ved en bratt hammer bare noen hundre meter fra Veltdalshytta. Vintermånedene var innetemperaturen sjelden over null grader. Fieldfare-hytta har Rønneberg vært med å rekonstruere for å gi et bilde av hvordan motstandsmennene bodde under krigen.[2]

De andre deltakerne var Birger Strømsheim og Olav Aarsæther.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Årbok for Sunnmøre Historielag 2005 Arkivert 5. februar 2014 hos Wayback Machine. lest på nett 12.2.12.
  2. ^ Fjellposten, Medlemsblad for ÅST, nr 1, 2010.
  3. ^ Gunnar Myklebust (2011). Tungtvannsabotøren (norsk). Oslo: Aschehoug. s. 221-223. ISBN 978-82-03-29306-1. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Trebuchet.jpgDenne militærhistorierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.