Primus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Primus fra Høvik Verk
HV43.jpg
Fuhrmeister primus fra etter 2. verdenskrig.
Novashield.jpg

Primus (av latin: «den første») er et kokeapparat for væskeformig brensel i gassform. Navnet kommer fra det registrerte varemerket «Primus»,[1].

Den tradisjonelle primusen i Norge, er en 3-benet messingtank for parafin, med brenner og kjelestøtte montert oppå tanken. Norske produsenter har vært Fuhrmeister nær Bergen og Høvik Verk nær Oslo. Fra tiden rundt andre verdenskrig begynte Forsvaret å bruke en sammenleggbar primus, montert i en beskyttende stålkasse.

Kjente polfarere, fra Nansen i 1890-årene til Monika Kristensen i 1986-87, benyttet primuser av tradisjonell type. På senere polferder, har det vært benyttet mer kompliserte brennere, som likevel er enkle å betjene.

Primus er også utbredt i enkelte u-land, og ikke minst blant beduiner i Sahara.[trenger referanse]

Til vanlig tur- og campingbruk har gasskokeapparater, på grunn av enkel betjening og lavere pris, stort sett tatt over markedet. Foruten den tradisjonelle primusen og gassapparatet, finnes også en tredje variant: Spritbrenneren som fyres med rødsprit benyttes av mange på grunn av sin hendige størrelse og enkle konstruksjon.[trenger referanse]

Funksjon[rediger | rediger kilde]

En primus virker ved at brennstoff, vanligvis parafin, ved hjelp av lufttrykk blir presset gjennom en brenner med dyse, slik at det dannes damp som forbrennes med luft. Forbrenningen er nesten fullstendig, og det dannes lite sot. For å oppnå parafindamp i starten, forvarmes brenneren, oftest med en spritflamme.

Det har vært liten teknisk utvikling av primusen siden introduksjonen. Endringene går hovedsakelig ut på at brennerene er blitt lettere, enklere å behandle og mer driftssikre. Siste nytt i utviklingen, er osmotisk pumping av drivstoff. Dette var ikke lansert kommersielt på begynnesen av 2000-tallet, men under utprøving hos forsvaret i USA. Resultatet pr. 2011 var at disse er for følsomme for urenheter i drivstoffet.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ varemerkeregistrering hos Patentstyret (registrert i 1907, tilhører Primus AB (Sverige))

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]