Primus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Primus fra Høvik Verk

Primus (av latin: «den første») er et folkelig uttrykk for kokeapparat for væskeformig brensel i gassform. Navnet stammer fra den mest kjente produsenten av slike fra omtrent første halvdel av 1900-tallet.

Primus er et registrert varemerke.[1]

Den tradisjonelle primusen i Norge, er en 3-benet messingtank for parafin, med brenner og kjelestøtte montert oppå tanken. Norske produsenter har vært: Fuhrmeister nær Bergen og Høvik Verk nær Oslo.

Brennstoff, vanligvis parafin, blir ved hjelp av lufttrykk presset gjennom en brenner med dyse, slik at det dannes damp som forbrennes med luft. Forbrenningen er nesten fullstendig, og det dannes lite sot. For å oppnå parafindamp i starten, forvarmes brenneren, oftest med en spritflamme.

HV43.jpg

Fra ca. andre verdenskrig begynte Forsvaret å bruke en sammenleggbar primus, montert i en beskyttende stålkasse.

Etter Norges inntreden i EØS, ble også bensin tillatt som drivstoff på kokeapparater, og utvalget ble større.

Fuhrmeister primus fra etter 2. verdenskrig.

Kjente polfarere, fra Nansen på 1890-tallet til Monika Kristensen i 1986-87, har benyttet primuser av tradisjonell type. På senere polferder, har det vært benyttet mer kompliserte brennere, som likevel er enkle å betjene. Primus er utbredt i enkelte u-land, og ikke minst blant beduiner i Sahara.

Det finnes fortsatt flere produsenter av primuser, og pr. 2006 er Optimus, Primus, MSR, og Coleman de mest brukte i Norge.

Det har vært liten teknisk utvikling av primusen siden introduksjonen. Endringene går hovedsakelig ut på at brennerene er blitt lettere, enklere å behandle og mer driftssikre. Siste nytt i utviklingen, er osmotisk pumping av drivstoff. Dette er pr. februar 2006 ikke lansert kommersielt, men er under utprøving hos forsvaret i USA. Resultatet pr 2011 er at disse er for følsomme for urenheter i drivstoffet.

Novashield.jpg

Både her til lands og internasjonalt har primuser blitt samlerobjekter.

Til vanlig tur- og campingbruk har gasskokeapparater, på grunn av enkel betjening og lavere pris, stort sett tatt over markedet. Foruten den tradisjonelle primusen og gassapparatet, finnes også en tredje variant: Spritbrenneren som fyres med rødsprit benyttes av mange på grunn av sin hendige størrelse og enkle konstruksjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ varemerkeregistrering hos Patentstyret (registrert i 1907, tilhører Primus AB (Sverige))

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Primus – bilder, video eller lyd