Ooty

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ooty
LandIndias flagg India
Postnummer643001
Retningsnummer423
Befolkning88 430 (2011)
Høyde o.h.2 240 meter
Posisjonskart
Ooty ligger i India
Ooty
Ooty
Ooty (India)
Kart
Ooty
11°24′31″N 76°41′38″Ø

Panoramabilde fra Ooty
Utsyn over Ooty

Udhagamandalam (iblant også kalt Ootacamund) er en kommune og distrikthovedstaden i Nilgiris i Tamil Nadu i India. Den ligger 80 km nord for Coimbatore.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Det er ikke avklart hva navnet Udhagamandalam kommer av. Stedet er første gang omtalt i et brev mottatt i mars 1821 av avisen Madras Gazette fra en ukjent korrespondent som Wotokymund.[1] I tidligere tider ble det kalt OttaikalMandu. "Mund" er en anglisert form av "Mandu", som er Toda-språkets ord for landsby. Den første delen av navnet er trolig en forvanskning av det lokale navnet for den sentrale regionen på Nilgiri-platået..[2]

Den midterste delen av navnet (Ootaca) kommer fra det lokale språket, der Otha-Cal direkte oversatt betyr en enkelt sten eller den ene stenen. Dette viser kanskje til en hellig sten som Toda-folket kan ha tilbedt.

Stedsnavnet ble trolig endret under det britiske styret, fra Ootacamund til Udhagamandalam, og senere forkortet til Ooty.[3]

Historie[rediger | rediger kilde]

Ootacamund i 1911

Ooty ligger i Nilagirifjellene (som bokstavelig kan oversettes med blå fjell). Det er ikke klart om navnet kommer fra den blå disen fra eukalyptus-trærne som vokser i området, eller fra kurunji-blomsten som blomstrer hvert 12. år og som gir et blåaktige skjær.[1] Nilgiris ble tidligere regjert av Ganga-konger og senere av Hoysala-konger, spesielt Vishnuvardhana som erobret Wynad og Nilgiri-området i det 10. århundre.[4] Tippu-sultanen var den første til å utvide sine enemerker ved å anlegge et hulelignende område .[5]

Ooty var opprinnelig et "stamme-land" og bebodd av Toda-stammen og andre stammer som levde sammen og drev handel. Viktigste stammer I Nilgiris var Nilagiri var Toda-stammen, Kotas, Badagas og Alu Kurumbas,[6] som slo seg ned i og rundt Ooty. Det første spor av Toda i Nilgiri er funnet i opptegnelser fra år 1117 e.Kr.[4] Toda-folket er kjent for kvegdrift med vannbøfler og Badaga-stammen for sitt jordbruk. I sin bok Ootacamund, A History skriver den engelske historikeren Frederick Price at området ble kalt "Old Ooty" og hærtatt av Toda-stammen som overga sin del av byen til John Sullivan som da var guvernør i Coimbatore. Sullivan utviklet senere byen og oppfordret folk til å plante te, kanel og teak-trær som mange andre bosettere. Sullivan var meget imponert over måten stammene samarbeidet og søkte å holde dette vedlike. Han kjempet senere utrettelig for å sikre stamene rett til eiendommene for at deres kultur skulle anerkjennes, men ble finansielt og kulturelt straffet av den britiske regjering.[5]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Ooty-innsjøen

Ooty Lake dekker et område på 250 mål.[7]. I Båthuset er det en av de største attraksjonene i Ooty, en farkost bygget i 1824 av den første britiske guvernør, Ooty, John Sullivan. Innsjøen ble dannet ved oppdmming ev elv som fløt nedover Ooty-dalen. Innsjøen er omgitt av Eukalyptus-trær med et jernbanespor ved kanten av innsjøen. Om sommeren blir det arrangert konkurranser hver mai måned.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Etter folketellingen i India 2011 hadde Uthagamandalam 88 430 innbyggere med 1 053 kvinner for hver 1 000 menn, mye over landets gjennomsnitt på 929.[8] Av disse var 7 781 under seks år som omfattet 3 915 gutter og 3 866 jenter. De kasteløse utgjorde 28,98% og 0,3 % ellers i landet. Lesekyndigheten var 82,09 %, mot 72,99 % ellers i landet.[8]

Byen hadde 23 235 husholdninger. Det var 26 411 arbeidere, 3 448 ufaglærte arbeidere, 65 ufaglærte bønder, 828 ufaglærte landbrukere, 292 arbeidet i hjemmeindustri og 2 499 andre ufaglærte arbeidere .[9].

Etter samme folketelling var 64,36% hinduer 13,37% muslimer, 21,25% kristne, 0.03% sikher, 0,3% buddister, 0,4% janister, 0,28% andre religioner..[9]

Transport[rediger | rediger kilde]

Fly[rediger | rediger kilde]

Nærmeste flyplass er i Coimbatore hvor det er forbindelse til de største byer, som Ahmadabad, Bangalore, Chennai, Delhi, Hyderabad, Kolkata, Mumbai, Vijayawada med flere. Internasjonalt til Sharjah i Emiratene Bangkok og Singapore.

Jernbane[rediger | rediger kilde]

Et passasjertog strever i bakkene, NMR

Ooty har forbindelse med en smalsporet jernbane til.[10] Mettupalayam og Coimbatore med Nilgiri Mountain Railway som har meterspor og Nilgiri-ekspressen på normalspor. Nilgiri Mountain Railway (NMR) er en av de eldste tannstangbaner i India. UNESCO satte den på sin liste over verdensarvsteder i juli 2005. Den forbinder Ootty med Mettupalayam ved foten av Nilgiri-fjellene. Det er nå den eneste tanstangbane i Inda og bruker Abt-systemet.

Ooty jernbanestasjon

Nilgiri Mountain Railway er en tannstangsjernbane som forbinder Mettupalayam med Ugamandalam i Tamil Nadu i Syd-India. Den ble bygget av britene i 1908,[11] og ble fra starten drevet av Madras Railway Company. Banen opererer fremdeles sine gamle damplokomotiver..[12] I juli 2005 ble banen satt på UNESCOs verdensarvliste.[13] etter å ha tilfredsstilt visse kriteria, bevare det gamle og avstå fra modernisering. I de siste år har diesel blitt erstattet på strekningen mellem Coonoor og Udhagamandalam. Lokalbefolkningn og turistene har ivret etter å få dampen tilbake på denne strekning .[12]

Banen er Indias eneste tannstangsbane. Den har meterspor og er 48 km. lang. På det bratteste har den en stigning 1:12, med en gjennomsnittlig stigning 1:24.

Over den 46 km. lange strekning går banen gjennom 208 kurver, 16 tuneller og over 250 broer. Turen opp tar 290 minutter, ned 215.

Veier[rediger | rediger kilde]

Ooty Bussterminal

Ooty har god veiforbindelse. Den ligger 535 km fra Chennai.[14] (via Salem, Erode og Coimbatore) som ligger 80 km fra Coimbatore,18 km fra Coonoo, 155 km fra Mysore (via Gudalur),[15] 187 km. fra Kozhikode, 277 km fra Bangalore (via Mysore), 281 km fra Kochi (via Coimbatore og Palakkad) og 236 km fra Kodaikanal (via Coimbatore og Palani).

Ooty ligger på National Highway NH 67. Det er gode veier fra Tamil Nadu, Kerala og Karnataka via fem av de spektakulære Nilgiri Ghat Roads. (som er så gode de kan bli i det vanskelige terrenget). Det er også en vei fra Mettupalayam til Ooty via Kotagiri og Manjur som ikke går gjennem selve Coonoor by.

Ooty som er hovedstad i Nilgirusdustriktet har hyppig bussforbindelse til nærliggende byer i distriktet som Coonoor, Kotagiri, og Gudalur. Det er bussforbindelse til de fleste landsbyer i distriktet via en av disse tre byer. Det er også hyppig bussforbindelse til nærmeste jernbanestasjon i Mettupalayam og Coimbatore. Byen har også direkte bussforbindelse til flere byer i Tamil Nadu, som Coimbatore, Tirupur, Erode, Salem, Sathyamangalam, Karur, Dindigul, Chennai, Trichy, Tirunelveli, Madurai og Thanjavur.

Videre er det god bussforbindelse til og fra Mysore og Kozhikode. Direktebusser til Ooty går fra mange andre deler av Karnataka og Kerala, inklusive Palghat, Nilambur, Sulthan Bathery i Kerala og Gundlupet i Karnataka. Dessuten fra Bangalore, Thiruvananthapuram og Pondicherry går det direktebusser.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Det finnes over 60 skoler i Ooty - fra barnehager til universitetsforberedelse.

Kostskoler har siden kolonitiden vært kjennemerke på Ooty. De har betydd mye for den lokale økonomi. Både skolebygninger og standarden på undevisningen er blant de beste i India. Derfor er disse skolene populære bant Indias elite, "ambassadebarn" fra New Delhi, og barn hvis foreldre arbeider for de mange internasjoale organisasjoner i India, går ofte på en av disse skolene.

Bygninger[rediger | rediger kilde]

Stone House er en av de første bungalow som ble bygget i Ooty. Den ble bygget av John Sullivan og ble kalt Kal Bangala i den lokale stammes språk betyr Kal "sten" John Sullivan startet byggingen i 1822 på land kjøpt fra Toda-stammen for en Rupee.

Toda Hut

Toda huts var ɡamle hytter som lå på høyden av skråninɡen over den botaniske hagen hvor tida-stammen fremdeles bor. Det finnes fremdeles Toda-områder, nemlig Kandal Mund nær Old Ooty, hvor tradisjonen fortsatt lever.

Bygninger tilknyttet religion[rediger | rediger kilde]

St. Stephen's Church ligger på veien til Mysore,[16]. Den er en av de eldste kirker i Nilgiris-distriktet..[17][18] Kirken kan dateres tilbake til 1800-tallet da daværende guvernør i Madras, Stephen Rumbold Lushington følte at det var et markant behov blant de engelske for en katedral i Ooty, spesielt for deres behov. Grunnstenen ble lagt den 23. april 1829, en dag som falt samnen med kong George IVs fødselsdag. St. Stephen's Church ble innviet av John Matthias Turner, daværnde biskop i Calcutta den 5. november 1830. Den ble åpnet for publikum og for Nattverd på påskesøndag, 3. april 1831. I 1947 ble den uderlagt Church of South India. Kirkens arkitekt var John James Underwooden, kaptein i Madras-regimentet.

Museer, botaniske hager og dyrepark[rediger | rediger kilde]

Wax World er et voksmuseum med dukker i naturlig størrelse av kjente indiske personaliteter innen kultur, politikk og samfunnsliv, historiske og nålevende. Museet holder til i en bungalow fra 1850-tallet på veien til Coonoor.

Tribal Museum holder til på Tribal Research Centre som ligger i Muthorai Palada (10 km fra Ooty. Her finnes sjeldne gjenstander og fotografier av stamme-grupper fra Tamil Nadu så vel som fra Andaman og Nicobarøyene. Videre Stamme-museet viser også eiendeler fra Toda-, Kota-, Paniya-, Kurumba- og Kanikaran-stammene.

Government Rose Garden (tidligere kjent som Jayalalithaa Rose Garden, Centerary Rose Park og Nootrandu Roja Poonga)[19][20] er den største rosehave i India.[21] Den ligger på Elk Hill-skråningen i Vijayanagaram i selve Ooty..[22] på en høyde av 2 200 meter. I dag har hagen landets største samling av roser med mer enn 20 000 varianter i 2 800 kultivarer.[23] Samlingen omfatter hybridroser, miniatyroser, haɡeroser, apagena, multiflora, ʏakimour og roser i uvanlige farger som sorte og grønne.

Ooty Botanical Gardens er en 100 mål stor botanisk hage som ble lagt ut i 1847 og holdes ved like av Tamil Nadus regjering.. Den botaniske hagen holdes godt vedlike. Hver mai arrangeres et blomstershow hvor sjeldne blomster stiles ut. Hagen har om lag tusen arter, både eksotiske og lokale arter.

I hagen er det et fossil, et 20 million år gammelt tre..[24]

[25]

Deer Park

Deer Park ligger ved Ooty Lake. Den er en av de høyesteliggende dyrehager i India, bortsett Fra en zoologiske hage i Nainital, Uttarakhand. Denne dyreparken ble opprettet for å huse flere dåhjort og andre dyr.[26]

Fernhills palace
Ooty Lake
Toda Hut

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b "History". ooty.net
 2. ^ Price, Sir Frederick (1908).
 3. ^ "Ooty History". ooty.ind.in
 4. ^ a b Francis, F (1908).
 5. ^ a b "Ooty History". evoire.com Arkivert 24. september 2010 hos Wayback Machine.
 6. ^ Thiagarajan, Shantha (4 December 2012).
 7. ^ «OOTY LAKE». Nilgiris.tn.gov.in. Arkivert fra originalen 14. januar 2011. Besøkt 1. februar 2011.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 14. januar 2011. Besøkt 25. januar 2016. 
 8. ^ a b "Census Info 2011 Final population totals".
 9. ^ a b «Census Info 2011 Final population totals - Uthagamandalam». Office of The Registrar General and Census Commissioner, Ministry of Home Affairs, Government of India. 2013. Besøkt 26. januar 2014. 
 10. ^ 661SR/Udhagamandalam mettupalayam (UnReserved) Passenger Udagamandalam/UAM to Mettupalayam/MTP Complete Train Route - India Rail Info - A Busy Junction for Travellers & Rail E...
 11. ^ «Mountain Railways of India». UNESCO. Besøkt 1. mars 2010. 
 12. ^ a b Indian Hill Railways: The Nilgiri Mountain Railway (TV). BBC. 21. februar 2010. Besøkt 1. mars 2010. 
 13. ^ NMR added as a World Heritage Site
 14. ^ «How to Reach Ooty». Mistair Realty. Arkivert fra originalen 4. august 2013. Besøkt 6. august 2013.  «Arkivert kopi». Archived from the original on 4. august 2013. Besøkt 18. november 2015. 
 15. ^ «Bandipur». mysore.ind.in. Besøkt 13. januar 2013. 
 16. ^ «Churches». Besøkt 2. februar 2011. 
 17. ^ «St. Stephen's Church». Besøkt 2. februar 2011. 
 18. ^ «Ooty Tourist Attractions». Arkivert fra originalen . Besøkt 2. februar 2011. 
 19. ^ «Rose Park to be renamed», The Hindu (India), 23 May 2009, http://www.hindu.com/2009/05/23/stories/2009052351540300.htm 
 20. ^ «A rose garden by another name causes confusion», The Hindu (India), 17 May 2008, http://www.hindu.com/2008/05/17/stories/2008051751130300.htm 
 21. ^ «Tourism - Ooty». Arkivert fra originalen 2. januar 2010. Besøkt 22. januar 2011. 
 22. ^ «TAMIL NADU-Rose Garden». Arkivert fra originalen 2. november 2014. Besøkt 22. januar 2011.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 2. november 2014. Besøkt 25. januar 2016. 
 23. ^ «World Federation of Rose Societies». Arkivert fra originalen . Besøkt 21. januar 2011.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 2. oktober 2011. Besøkt 25. januar 2016. 
 24. ^ «Hills beckon again». Tribuneindia.com. Besøkt 22. januar 2010. 
 25. ^ «Tamil Nadu - Government Botanical Garden». Scstsenvis.nic.in. Arkivert fra originalen 2. januar 2010. Besøkt 22. januar 2011. 
 26. ^ Ooty Deer Park - eOoty.com

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]