Hopp til innhold

Coonoor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Coonoor er en kommune i Nilgirisdistriktet i Tamil Nadu, India, kjent for Dyrking av Nilgiris-te Coonoor ligger 1 850 moh. og er den nest største Hill Station Nilgiri-fjellene etter Ooty. Stedet er ideelt for mange turer (ekspedisjoner) inn i Nilgiris-fjellene. Nærmeste flyplass er Coimbatore International Airport, om lag 79 km fra Coonoor. Ved en folketelling fra 2011 hadde byen 45 494 innbyggere.

Coonoor ligger på 11°21′N 76°49′Ø.[1] Coonoor har sub-tropisk høylandklima. På grunn av høyden forekommer nattefrost nesten aldri. I motsetning til Ooty eller Lovedale som ligger høyere enn Coonoor.

Demografi

[rediger | rediger kilde]

Etter Folketellingen i India 2011 hadde Coonoor 45 494 innbyggere med 1 058 kvinner for hver 1 000 mann, mye over landets gjennomsnitt på 929.[2] Av disse var 3 768 under seks år, 1 871 gutter og 1 897 jenter. De kasteløse utgjorde 27,92 % mot 23 % ellers i landet. Lesekyndigheten var på 84,79 %, mot Indias 72,99 %.[2] Byen hadde 12 384 husholdninger. Det var 17 421 arbeidere, 50 landarbeidere, 152 bønder, og 266 arbeidet i hjemmeindustri. 15 790 andre arbeidere og 1 163 ufaglærte arbeidere, 6 ufaglærte bønder, 66 ufaglærte landarbeidere, 31 ufaglærte i hjemmeindustri og 1 060 andre ufaglærte arbeidere..[3] Byen er den nest største i Nilgiri-fjellene etter Ooty, distriktets hovedkvarter.

Lokal økonomi

[rediger | rediger kilde]

Coonoors økonomi er basert på den sesongmessige turisme, Te-industri og mange kostskoler. De mange private te-plantasjene utenfor Coonoor dyrker grønne tebladene. De blir plukket, bearbeidet og pakket i finérkasser i de lokale fabrikkene og selges i de mange auksjonshusene i Coonoor, Coimbatore og Cochin. I Coonoor ligger UPASI - South Indian Tea Board, som forsker, omsetter eller auksjonerer all te som er produsert. i Coonoor ligger også en viktig indisk hæravdeling, Madras regimental center (MRC) and Defence services staff college (DSSC).

Coonoor har jernbaneforbindelse med en metersporet jernbane, den berømte Nilgiri Mountain Railway (NMR) mellom Mettupalayam, (28 km) og Ooty (17 km).

Byens hovedattraksjon er Sim's Park, en liten, men velholdt botanisk hage med mange ulike planter. Den dekker et område på 12 hektar og ligger etter om lag 19 km på veien til Ooty og kan nås både med tog og buss. Der avholdes det hvert år om sommeren et "Fruit Show",[4] Det 57. ble arrangert 23. og 24. mai 2015.[5]

Mange fjellstier går ut av byen, en av de mest populære går mot Lamb's Rock som ligger 9 km fra Coonoor. Fra Lamb's Rock er det utsikt mot Coimbatore-sletten og de mange te- og kaffe-plantasjene. Et lite stykke fra Lamb's Rock ligger Lady Canning's med et panora-utsyn over Nilgiris.

Turister kan også gå fra Lady Canning's til Dolphin's Nose som ligger 12 km fra Coonoor, like ved Law's Falls, 5 km fra Coonoor. Det er mulig å gå fra fossen til Droog, en strekning på 13 km. fra Coonoor. Droog er også kjent som Pakkasuran Kottai som er ruiner etter et fort fra 1500-tallet. Fortet er synlig fra Droog. Det ligger på en høyde på 750 meter. Coonoor har noen silkefarmer. Regjeringen driver disse, nærmest som forskning. Nylig har kultivering av blomster og jordbær fått fotefeste.[6]

Attraksjoner

[rediger | rediger kilde]

The Sim's Park er et viktig sted å besøke i Coonoor. Den dekker et område på 12 hektar, og har en samling på over 1 000 ulike blomster, trær og planter. For eksempel: magnolia, furu, ferns og kamelia. Den botaniske hagen er delvis lagt ut etter japansk mønster og har fått navn etter J. D. Sim, den gang sekretær i Madras Club i 1874. Hovedattraksjonen i parken er det årlige show for frukt- og grønnsaker som arrangeres hver mai måned.

Pomologocal Station

[rediger | rediger kilde]

Pomological Station er et forskningsinstitutt, drevet av State Agricultural Department for kakiplomme, granateple og aprikoser.

Dolphin's Nose Viewpoint

[rediger | rediger kilde]

Dolphin's Nose Viewpoint ligger 10 km fra Coonoor. Det byr ikke bare på en panoramautsikt over Nilgiri Hills, men også Catherine Falls. På vei til Dolphin's Nose, om lag 5½ km fra Coonoor, ligger Lamb's Rock, en annen utsiktsplass med utsikt over te- og kaffeplantasjer.

Droog Fort

[rediger | rediger kilde]

Droog Fort ligger 13 km fra Coonoor. Her er det ruiner av et fort som engang ble brukt av Tipu Sultan på 1700-tallet (Pakasuran Malai).

Law's Falls

[rediger | rediger kilde]

Law's Falls er en foss som ligger 5 km fra Coonoor, på veien mot Mettupalayam.

Ooty er en Hill Station. Den kalles også Queen of Hill Stations og ligger 19 km nordvest for Coonoor. Ooty er populær en populær turistattraksjon i likhet med Ooty, og også en annen av de grønne lunger i Nilgiri-fjellene med mange innsjøer, parker og bygninger bygget i kolonitidens arkitektur.

Katary Falls

[rediger | rediger kilde]

Katary Falls. Hovedattraksjonen her er kraftstasjonen nær Selas. Den har kapasitet på 1 000 kW.

Pasteur Institute

[rediger | rediger kilde]

Pasteur Institute Instituttet er åpen for turister, men det må søkes på forhånd. Det Iigger nær Sim’s og ble opprettet i 1907. Instituttet forsker, utvikler og produserer vaksiner mot hundegalskap og trippelvaksine (difteri, stivkrampe og kikhoste).Tidligere spilte instituttet en viktig rolle i utviklingen av influensavaksine. De produserer vaksiner mot hundegalskap og kugalskap. Instituttet er oppkalt etter Louis Pasteur.

Skoler og utdannelse

[rediger | rediger kilde]

De mange kostskolene er er en betydelig økonomisk faktor i Coonoor. De dyre kostskolene har for nesten et århundre vært kjennemerke på Nilgiris og Coonoor. Opprinnelig dannet etter britisk mønster (eldste skole fra 1858) er de nå utvidet med barnehager. De dekker hele skoletilbudet frem til forberedende prøve på et universitet. Mange er eid av kristne organisasjoner, særlig er den katolske kirke stekt involvert på eiersiden, og preger også undervisningen.

Transport

[rediger | rediger kilde]

Fra Coonoor er det gode veier til Ooty, Coimbatore, Mysore og Bangalore. Veien som forbinder Ooty med andre byer distriktet er National Highway NH 67. Den er den travleste av flere såkalte Ghat Roads, og de er også en av flere hovedveier i distriktet. Det er regulær bussforbindelse fra Ooty, Bangalore, Mysore, Coimbatore Erode, Kozhikode, Tirupat, Tiruchirappalli, Salem og Cochin.

Nærmeste jernbanestasjon for Mettupalayam er i Coimbatore, dit er det 46 km. En annen viktig jernbane i distriktet, ikke så mye for de fastboendes behov som for turistene, er den spektakulære Nilgiri Mountain Railway, en av de eldste og nå eneste tannstangbane i India. The Nilgiri Mountain Railway ble ført opp på UNESCOs verdensarvliste i juli 2015.

Nærmeste flyplass er Coimbatore International Airport som har direkte forbindelse til de fleste viktige byer India og noen destinasjoner utenfor India.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Maps, Weather, and Airports for Coonoor, India». fallingrain.com. 
  2. ^ a b «Census Info 2011 Final population totals». Office of The Registrar General and Census Commissioner, Ministry of Home Affairs, Government of India. 2013. Besøkt 26. januar 2014. 
  3. ^ «Census Info 2011 Final population totals - Coonoor». Office of The Registrar General and Census Commissioner, Ministry of Home Affairs, Government of India. 2013. Besøkt 26. januar 2014. 
  4. ^ Gopal, Madan (1990). K.S. Gautam, red. India through the ages. Publication Division, Ministry of Information and Broadcasting, Government of India. s. 177. 
  5. ^ «Arrangements on for fruit show in Coonoor». The Hindu: Mobile Edition. 
  6. ^ «Tamil Nadu Sericulture proceedings of Chief conservator of forests» (PDF). 14. november 2011. Besøkt 8. august 2013.