Hopp til innhold

Nilgiri Mountain Railway

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et passasjertog strever i bakkene, NMR
Toget klatrer gjennom grønn skog

Nilgiri Mountain Railway er en tannstangsjernbane som forbinder Mettupalayam med Ugamandalam (Ooty) i Tamil Nadu i sørlige India. Den ble bygget av britene i 1908,[1] og ble fra starten drevet av Madras Railway Company. Banen opererer fremdeles sine gamle damplokomotiver.[2] I juli 2005 ble banen satt på UNESCOs verdensarvliste.[3] etter å ha tilfredsstilt bestemte kriterier, bevare det gamle og avstå fra modernisering. I de siste år har diesel erstattet på strekningen mellem Coonoor og Ooty. Lokalbefolkningn og turistene har ivret etter å få dampen tilbake på denne strekning.[2]

Banen er Indias eneste tannstangsbane. Den har meterspor og er 48 km lang. På det bratteste har den en stigning 1:12, med en gjennomsnittlig stigning 1:24.

Over den 46 km. lange strekning går banen gjennom 208 kurver, 16 tunneler og over 250 broer. Turen opp tar 290 minutter, ned 215.

Mot det som er normalt skyver lokomotivet toget oppover og er foran toget på nedtur. Dette er for at lokomotivet skal kunnes stoppe toget om det skulle løpe løpsk. Etter Coonoor og frem til Ooty trekker lokomotivet (som normalt). Her er det forholdsvis flatt og på denne strekning brukes nå diesellokomotiver.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Mountain Railways of India». UNESCO. Besøkt 1. mars 2010. 
  2. ^ a b Indian Hill Railways: The Nilgiri Mountain Railway (TV). BBC. 21. februar 2010. Besøkt 1. mars 2010. 
  3. ^ NMR added as a World Heritage Site, UNESCO

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]