Hopp til innhold

Sikher

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En moderne sikh med skjegg og uklippet hår skjult under en turban, ett av de fem tradisjonelle kjennetegnene innen sikhismen.

En sikh er en etterfølger av sikhisme, en religion som stammer fra Punjab i India/Pakistan.

Ordet sikh er avledet fra et ord på sanskrit shishya som betyr «disippel» eller «elev». På punjabi betyr ordet sikh også «å lære». En sikh er en disippel av de ti guruene og en etterfølger av læren i sikhenes hellige skrift Adi Granth som de anser som en levende guru.

Sikhenes livsførsel er vanligvis preget av de fem k'er: kirpan (å bære sverd), kangha (kam), kara (stålarmbånd), kacch (en type bukser), og kes (å ikke klippe håret). Det er imidlertid fire ulike sikh-identiteter: amrit-dhari (de som er innviet i khalsaen); sahaj-dhari (de som støtter Nának, men ikke khalsaen); kes-dhari (de som ikke klipper håret, men som likevel ikke har gått gjennom dåpsritualet som innvier til khalsaen); mona (de som klipper håret, men som likevel er knyttet til khalsaen).

I Norge finnes det tre gurdwaraer (menigheter): Gurdwara Sri Guru Nanak Dev Ji i Oslo, Bergen Singh Sabha Gurdwara og Gurudwara Siri Guru Nanak Niwas i Lier.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]