Once Upon a Time

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Once Upon a Time
Generell informasjon
SjangerEventyr fantasy
Prod.landAmerikansk
Sesonger7
Episoder(liste)
Lengde42 (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
MedvirkendeGinnifer Goodwin
Jennifer Morrison
Lana Parrilla
Josh Dallas
Jared S. Gilmore
Robert Carlyle
Raphael Sbarge
Jamie Dornan
Eion Bailey
Meghan Ory
Emilie de Ravin
Colin O'Donoghue
Michael Raymond-James
Michael Socha Rebecca Mader
Bak kamera
Skaper(e)Adam Horowitz, Edward Kitsis
ProdusentKathy Gilroy
Samantha Thomas
Andrew Chambliss
Christine Boylan
Ian Goldberg
Brian Wankum
Kalinda Vazquez
Robert Hull
Jane Espenson[1]
TittelmusikkMark Isham
MusikkMark Isham
Sending
Periode23. oktober 201118. mai 2018
TV-kanalABC
Teknisk informasjon
Bildeformat720p (16:9 HDTV)
Sideforhold16:9
LydformatDolby Digital 5.1
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Once Upon a Time er en amerikansk eventyrserie som har blitt vist på det amerikanske TV-nettverket ABC siden 2011. Serien handler om noen eventyrskikkelser som har havnet i byen Storybrooke i Maine. Vesenene er flyttet til «den ekte verdenen» på grunn av en forbannelse. Da de ble transportert mistet de også hukommelsen, og lever dermed i en verden hvor de egentlig ikke vet hvem de er. Kun én person kan oppheve denne forbannelsen, men hun tror ikke på eventyr.

I Norge gikk serien på FEM.[2]

Serien ble skapt av manusforfatterne bak Lost og Tron – Legacy, Edward Kitsis og Adam Horowitz. Første sesong ble positivt anmeldt blant kritikere, og første episode ble sett av 12, 93 millioner seere. Andre sesong hadde premiere 30. september 2012 (13. november i Norge[3]) og ble sett av 11, 36 millioner, mens tredje sesong premierte 29. september 2013 til et publikum av 8, 52 millioner. 8. mai 2014 ble serien fornyet med en fjerde sesong.[4]

Det ble senere gitt et klarsignal til en spin-off-serie kalt Once Upon a Time in Wonderland, som hovedsakelig fokuserte på Lewis Carrolls Alice i Eventyrland. Serien varte i 13 episoder, premierte 10. oktober 2013, og avsluttet 3. april 2014.

I 2017 medvirket den norske skuespilleren Torstein Bjørklund i sjette sesong av serien, som karakteren Beowulf.

Handling[rediger | rediger kilde]

Serien foregår i den oppdiktede byen Storybrooke, hvor rollefigurer fra ulike eventyr er fanget, uvitende om hvem de egentlig er, av en forbannelse som Den onde dronningen (Lana Parrilla) har kastet over dem. I byen har hun gjort seg selv til borgermester under navnet Regina Mills, og adoptert barnet Henry (Jared S. Gillmore). Innbyggerne i Storybrooke har levd i en uforandret eksistens i 28 år, og vet ikke at de aldri vil bli eldre. Deres eneste håp er dusørjegeren Emma Swan (Jennifer Morrison), datteren til Snøhvit (Ginnifer Goodwin) og Prince Charming (Josh Dallas), som også har blitt flyttet til Storybrooke under navnene Mary Margaret Blanchard og David Nolan. Emma Swan er den eneste som kan oppheve forbannelsen, og gjenopprette figurenes tapte minner. Henry, som er Emmas biologiske sønn, hjelper henne med eventyrboken sin, som er nøkkelen til å bryte forbannelsen. Et tilbakevendende problem er imidlertid det faktum at Emma kategorisk avviser at at magi finnes.

Hver episode fokuserer vanligvis på én spesifikk rollefigur, og vanligvis får vi se hva denne figuren gjorde før forbannelsen ble et faktum: ved å sette sammen de ulike historiene blir det klart hvordan de ulike karakterene møttes, samt hvorfor Den onde dronningen gjorde det hun gjorde. I tillegg følger vi den samme eventyrskikkelsen i nåtid, og ser at nåtiden utvikler seg etter et lignende mønster, men med et annet utfall.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jane Espenson, Liz Tigelaar Join ABC's "Once Upon a Time". Besøkt 23. juni 2014.
  2. ^ «Once Upon a Time». FEM. 24. juni 2014. Arkivert fra originalen 26. mars 2014. Besøkt 24. juni 2014. 
  3. ^ «Dette er TV-høsten i Norge». Filmweb. 4. september 2014. Besøkt 24. juni 2014. 
  4. ^ «(Updated) 'Modern Family', 'The Middle,' 'The Goldbergs', 'Once Upon a Time', 'Castle', 'Scandal', Grey's Anatomy', 'Revenge', 'Agents of SHIELD' & 'Resurrection' Renewed by ABC». TV by the Numbers. Arkivert fra originalen 9. mai 2014. Besøkt 24. juni 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata