Hopp til innhold

Tron – Legacy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tron – Legacy
orig. Tron:Legacy
Generell informasjon
SjangerScience fiction
Utgivelsesår2010
Prod.landUSA
Lengde127 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense(Norge)
Bak kamera
RegiJoseph Kosinski
ProdusentSean Bailey
Jeffrey Silver
Steven Lisberger
ManusforfatterAdam Horowitz
Edward Kitsis
MusikkDaft Punk
SjeffotografClaudio Miranda
KlippJames Haygood
Foran kamera
MedvirkendeJeff Bridges
Garrett Hedlund
Bruce Boxleitner
Olivia Wilde
Michael Sheen
James Frain
Beau Garrett
Prod.selskapWalt Disney Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Tron – Legacy er en amerikansk science fiction-film fra 2010, regissert av Steven Lisberger, med Jeff Bridges, Garrett Hedlund og Bruce Boxleitner i hovedrollene. Dette er Lisberges første spillefilm.

Filmen er en oppfølger til Tron (1982), og Bridges gjentar sin rolle som Clu, og Boxleiter gjentar sin rolle som Alan Bradley og Tron. Steven Lisberger, som regisserte originalen, er produsent på denne.

Musikken til filmen er komponert og fremført av den franske elektronikkduoen Daft Punk.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Sju år etter hendelsene i den første filmen forsvinner Kevin Flynn, som nå var administrerende direktør for ENCOM International. 20 år senere velger sønnen Sam, som nå er ENCOM sin hovedaksjonær, å frigjøre et nytt operativsystemInternett helt gratis. ENCOM-sjef Alan Bradley, Flynns gamle venn, godkjenner denne planen - og mener det stemmer overens med Kevin sine idealer om åpen programvare. Sam oppdager en skjult kjeller med en stor datamaskin og en laser, som plutselig digitaliserer og laster Sam inn i en virtuell virkelighet skapt av Flynn. Han blir tatt til fange og sendt til "The Games" hvor han må kjempe mot et maskert program som går under kallenavnet Rinzler.

Når Sam blir skadet og begynner å blø, innser Rinzler at Sam er menneske, eller en "bruker" som han kalles. Han tar Sam med til Clu, nettets korrupte regjeringsprogram, som ligner på en ung Kevin. Clu dreper nesten Sam i en kamp. Men Sam blir reddet av Quorra, en tidligere "lærling" av Flynn, som viser ham Kevins gamle gjemmested utenfor Clu sitt territorium. Quorra forteller at Kevin tidligere hadde jobbet med et "perfekt" data-system, og hadde utnevnt Clu og sikkerhetsprogrammet Tron som med-skapere. Men de oppdaget en art av naturlig forekommende "isomorfe algoritmer" (ISO) med potensial til å løse forskjellige naturlige mysterier. Clu betraktet dette som en aberrasjon, forråder Kevin, dreper tilsynelatende Tron og ødela ISO-ene. "Portalen" som tillater reise mellom de to verdenene ble stengt, og etterlot Kevin fanget i systemet.

Clu forsøkte deretter å lokke Sam inn i deres virtuelle verden, for å gjenåpne portalen for en begrenset periode. Mot farens ønsker, returnerer Sam til Clus territorium for å finne Zuse, et program som kan gi en trygg passasje til en portal. Men Zuse forråder Sam til Clu og hans vakter. Kevin kjenner igjen Rinzler som Tron, tidligere om-programmert av Clu. Sam ønsker å flykte tilbake til den virkelige verden, i ett forsøk på å deaktivere hele systemet.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Filmmusikk[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Tron – Legacy (filmmusikk)

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]