Ole von Beust

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Ole von Beust
Ole von Beust 3289.JPG
Født13. april 1955 (63 år)
Hamburg
Far Achim-Helge von Beust
Utdannet ved Universität Hamburg
Beskjeftigelse Politiker, advokat, lobbyist
Parti Christlich Demokratische Union
Nasjonalitet Tyskland
Språk Tysk
Medlem av Rotary
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Ole von Beust (fullt navn Carl-Friedrich Arp Ole Freiherr von Beust) (født 13. april 1955 i Hamburg) er en tysk konservativ politiker. Han har siden 2001 vært førsteborgermester og regjeringssjef i den tyske bystaten Hamburg. Fra 1. november 2007 til 1. november 2008 var han president for Forbundsrådet.

Familie[rediger | rediger kilde]

Han er sønn av Achim-Helge Freiherr von Beust og Hanna Freifrau von Beust, og er en etterkommer etter grev Friedrich Ferdinand von Beust, som var statsminister i Sachsen og senere utenriksminister og rikskansler i Østerrike-Ungarn.

Faren var en av grunnleggerne av CDU i Hamburg og den første lederen for Junge Union i Hamburg. Han var lenge CDUs eneste bydelsordfører i Hamburg, og ble derfor kalt «baronen av Wandsbek» (baron er tiltaleformen for en friherre). Ole von Beusts mor Hanna er halvt jødisk. Derfor måtte foreldrene flykte under nasjonalsosialismen.

Fyrstinnen av Stolberg-Wernigerode er hans kusine, mens hertuginnen av Meiningen var hans grandtante.

Politisk karrière[rediger | rediger kilde]

Ole von Beust

Han trådte inn i CDU i 1971 og ble etter sin Abitur (artium) i Hamburg i 1973 assistent ved CDUs fraksjon i bystatens borgerskap (parlament). Fra 1975 studerte han jus. Han var leder for Junge Union i Hamburg fra 1977 til 1983, og ble innvalgt i borgerskapet i 1978. Han tok sin første juridiske statseksamen i 1980, og den annen statseksamen i 1983. Han har siden arbeidet som advokat.

Han ble medlem av styret i CDU i Hamburg i 1992, og er siden 1998 medlem av CDUs nasjonale styre.

I 1993 ble han formann for CDUs borgerskapsfraksjon i Hamburg, og i 1997 var han toppkandidat ved delstatsvalget. Ved valget i 2001 tapte CDU mange stemmer, og fikk bare 26,2 %, mens SPD med 36,5 % forble største parti. Men CDU dannet overraskende en koalisjonsregjering med Partei Rechtsstaatlicher Offensive (19,4 %) og FDP (5,1 %), og Ole von Beust ble valgt til delstatens nye regjeringssjef den 31. oktober samme år.

1. november 2007 ble han president for Forbundsrådet, da det var delstaten Hamburgs tur til å inneha dette vervet. Som president for Forbundsrådet er han også den tyske presidentens stedfortreder.

Ved delstatsvalget i Hamburg 4. februar 2008 fikk CDU 42,6 %, og dannet en ny koalisjon med De grønne.

I 2003 oppstod en skandale da Beust gav sin viseborgermester Ronald Schill sparken. Schill outet ham som hevn som homofil og beskyldte ham for å ha utnevnt en mann han hadde et kjærlighetsforhold til, til senator. Uttalelsene fra Schill ble av mange oppfattet som homofobe. Beust avviste beskyldningen om å ha blandet privatliv og politikk. Hans far bekreftet siden at sønnen faktisk var homofil. Ole von Beust anser selv dette som en privatsak, og avstår fra å kommentere spørsmålet.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]