Winfried Kretschmann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Winifried Kretschmann
Winfried Kretschmann 2012.JPG
Født 17. mai 1948 (67 år)
Spaichingen
Ektefelle Gerlinde Kretschmann
Parti De grønne
Nasjonalitet Tyskland
Språk tysk
Utdannelse Universitetet i Hohenheim
Ministerpresident i Baden-Württemberg
2011-
President i Forbundsrådet
2012-2013

Winfried Kretschmann (født 17. mai 1948 i Spaichingen) er en politiker fra Baden-Württemberg for partiet De grønne. Kretschmann er fra 12. mai 2011 ministerpresident i delstaten. Han er valgt til Baden-Württembergs landdag fra kretsen Nürtingen, og var toppkandidat for De grønne under landdagsvalgene i 2006 og 2011. Kretschmann var inntil han ble ministerpresident, leder av landdagsfraksjonen som etter valget i 2011 er den nest største i parlamentet i Baden-Württemberg. Han er fra 1. november 2012 president i Forbundsrådet.

Valget i 2011 til delstatens landdag resulterte i flertall for De grønne og SPD, og partiene inngikk en grønn-rød koalisjonsavtale. 12. mai valgte landdagen Kretschmann til ministerpresident med 73 stemmer. Kretschmann ble dermed den første ministerpresident i Tyskland fra partiet De grønne.

Winfred Kretschmann er praktiserende katolikk og regnes som representant for den verdikonservative fløy av partiet.

Utdannelse og yrke[rediger | rediger kilde]

Etter grunnskolen i Zwiefalten-Sonderbuch og gymnaset i Riedlingen og Sigmaringen besto Winfried Kretschmann artium (Abitur) i 1968. Etter verneplikten studerte han ved universitetet i Hohenheim fra 1970 til 1975. Studiet var biologi og kjemi for lærer ved gymnaset. 1977 avla han annen statseksamen. Han underviste i den videregående skolen i biologi, kjemi og etikk i Stuttgart, Esslingen, Mengen, Bad Schussenried og mellom 1988 og 1992 ved Hohenzollern-Gymnasium i Sigmaringen. Han har permisjon så lenge han sitter i landdagen.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Kretschmann er gift og har tre barn. Han bor i Laiz, som er en bydel i Sigmaringen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Winfried Kretschmann – bilder, video eller lyd