Førsteborgermester (Hamburg)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Førsteborgermester i Hamburg har kontor i byens rådhus

Førsteborgermester (tysk:Erster Bürgermeister) er tittelen på regjeringssjefen i den tyske delstaten Hamburg.[1] Førsteborgermesteren blir utnevnt av Hamburgs borgerskap som er delstatens parlament. Vervet tilsvarer ministerpresidenten i de fleste av de øvrige tyske delstatene og borgermesteren i Bremen. Førsteborgermesteren representerer således Hamburg i det føderale organ Forbundsrådet og er president for Forbundsrådet hvert 16. år.

SPD-politikeren Peter Tschentscher ble i mars 2018 utnevnt som førsteborgermester i Hamburg.

Førsteborgermesteren leder Hamburgs senat som er delstatens regjering.[2] Den offisielle tittel er Erster Bürgermeister und Präsident des Senats der Freien und Hansestadt Hamburg. Ifølge Hamburgs forfatning slik den lyder etter 1996, fungerer førsteborgermesteren som Primus inter pares, og har som sådan rett til å forme regjeringens politikk. Førsteborgermesteren utnevner sin andreborgermester og de øvrige medlemmene av regjeringen, kalt senatorer.

Før de konstitusjonelle reformene i 1918–19 var valgbarheten til senatet sterkt begrenset i tråd med forfatningen som gav storborgerne juridiske privilegier, og senatorene ble valgt på livstid. Frem til 1860 var senatet dessuten selvsupplerende, dvs. at senatsmedlemmene selv utpekte nye medlemmer. Bare hanseater kunne sitte i senatet. Ved samlingen av Tyskland i 1871 oppstod den situasjon at Hamburg, som var republikk, ble en delstat i et føderalt monarki. Førsteborgermesteren i Hamburg ble dermed likestilt på føderalt nivå med de ulike forbundsfyrstene med titler som konge, hertug eller fyrste.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Politik und Verwaltung». Hamburg - hamburg.de. Besøkt 11. oktober 2015. 
  2. ^ «Wie regieren der Erste Bürgermeister und die Senatoren?». Hamburg - hamburg.de. Arkivert fra originalen 2. oktober 2015. Besøkt 11. oktober 2015.