Hannelore Kraft

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hannelore Kraft
Hannelorekraft.jpg
Hannelore Kraft
Født12. juni 1961
Mülheim an der Ruhr
Utdannet ved Universität Duisburg-Essen, King's CollegeRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Diplomøkonom
Parti SPD
Nasjonalitet TysklandRediger på Wikidata
Utmerkelser Verdienstorden des Landes Nordrhein-Westfalen (2010), Marie Juchacz-plaketten (2012), stort fortjenstkors med stjerne og skulderbånd av Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden (2018)[3]Rediger på Wikidata
Nettstedhannelore-kraft.de
Ministerpresident i Nordrhein-Westfalen
2010-
ValgkretsNordrhein-Westfalen
ForgjengerJürgen Rüttgers
President i Forbundsrådet
1. november 2010 -
ForgjengerJens Böhrnsen
EtterfølgerHorst Seehofer
Signatur
Hannelore Krafts signatur

Hannelore Kraft født 12. juni 1961 i Mülheim an der Ruhr i Nordrhein-Westfalen som Hannelore Külzhammer, er en tysk politiker for SPD.

Fra 2007 er hun leder av SPD Nordrhein-Westfalen, fra 2009 en av fire stedfortredende nestledere i partiet og fra juli 2010 ministerpresident(Ministerpräsidentin) i Nordrhein-Westfalen. Kraft var fra 1. november 2010 til 31. oktober 2011 president i det tyske forbundsrådet. Kraft var den første kvinne i dette embetet noensinne.

Embetet som forbundsrådspresident regnes som nummer fire i den tyske statsrettslige rangorden[4], etter presidenten, presidenten i forbundsdagen og kansleren.

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Etter gymnaset (abitur) i 1980 utdannet Hannelore Kraft seg til bankfunksjonær. Hun er diplomøkonom fra universitetet i Duisburg og har dessuten studert ved King’s College London.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Hannelore Kraft gift og har en sønn. Etter å ha gått ut av den romersk-katolske kirke meldte hun seg senere inn i den evangeliske kirke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]