Olav Torheim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Olav Torheim
Født1979

Olav Torheim (født 25. august 1979) er en norsk realfaglig forsker med bakgrunn innenfor mikroelektronikkutvikling for romfysikk- og høyenergifysikkeksperimenter. Torheim har studert fysikk ved Universitetet i Bergen og tok doktorgraden i 2010.[1] Han arbeider nå som postdoktor ved Gesellschaft für Schwerionenforschung i Tyskland.

Han er kjent for sitt arbeid for å fremme klassisk nynorsk, høgnorsk. Torheim har blant annet vært aktiv i Norsk Målungdom og i Ivar Aasen-sambandet. Torheim var også blant initiativtakerne til det høgnorske språk- og kulturtidsskriftet Målmannen.

I 2002 ble det avslørt at Norsk Målungdom i årevis hadde drevet med medlemsjuks, og seks tidligere ledere ble dømt for de ulovlige forholdene. Bevismaterialet var hovedsakelig en rapport skrevet av Olav Torheim sammen med Klaus Johan Myrvoll, først sendt til politiet og deretter til TV2-dokumentarprogrammet Rikets tilstand.[2][3][4]

I 2006 ble Torheim intervjuet av Bergens Tidende, der han som MIFF-medlem presenterte et israelvennlig syn på Midtøsten-konflikten .[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ny doktorgrad: Tredimensjonale partikkelsensorar gjer nytt eksperiment mogleg.». Universitetet i Bergen. Arkivert fra originalen 1. januar 2011. Besøkt 28. november 2010. 
  2. ^ «– Vi var fanga av systemet.». Dag og Tid. Besøkt 1. oktober 2006. 
  3. ^ «Demokratiunderskotet i NMU.». Høgnorskportalen sambandet.no. Besøkt 1. oktober 2006. 
  4. ^ «Eit vitnemål um Norsk Målungdom i dag.». Høgnorskportalen sambandet.no. Besøkt 1. oktober 2006. 
  5. ^ «Israelsvennen.». Bergens Tidende. Besøkt 1. oktober 2006.