Klaus Johan Myrvoll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Klaus Johan Myrvoll
Født1981Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse ForskerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Klaus Johan Myrvoll (født 1981) er en norsk språkviter og professor. Per 2020 er han ansatt som professor ved Universitetet i Stavanger.[1]

Myrvoll har i den nynorske avisa Dag og Tid blitt omtalt av Svein Gjerdåker som «eit eineståande talent»[trenger referanse] innen norsk språkvitenskap. Han er også tidligere kjent som målaktivist, og var kjent for sitt kompromissløse høgnorsksyn.[2]

Som 19-åring vant Myrvoll Unge Forskeres førstepris innenfor humanistiske fag for sin særoppgave om talemålsendringer på Smøla. Arbeidet ble vurdert til å være fullt på høyde med en hovedfagsavhandling . Myrvoll har også bidratt med en rekke vitenskapelige artikler til ulike tidsskrifter.

Engasjement i målbevegelsen[rediger | rediger kilde]

I den organiserte målbevegelsen har Myrvoll hatt en rekke verv, både som landsstyremedlem og senere sentralstyremedlem i Norsk Målungdom (NMU), leder for Skuleboknemndi åt Studentmållaget i Oslo og leder for høgnorskforeningen Ivar Aasen-sambandet. Myrvolls engasjement i Målungdommen dalte brått da det kom fram at Myrvoll var den ene av de to målungdommene som først hadde gått til Økokrim og deretter til TV 2 med den avslørende rapporten om medlemsjuks i NMU.

I en reportasje i Bergens Tidende 3. mai 2003 hevdet Harald Stabell, advokat for de tiltalte målungdommene, at avsløringene av medlemsjukset var målpolitisk motivert. Stabell nevnte ikke Myrvoll og Torheim med navn, men viste til deres engasjement i høgnorskbevegelsen. Stabell kom også med anklager om tyveri fra målungdommens kontor i Oslo . Oppslaget i Bergens Tidende førte til at Myrvoll sammen med Olav Torheim valgte å stå fram offentlig på TV 2-nyhetene og tilbakevise disse påstandene. Overfor TV 2 slo de to fast at de mente de hadde både rett og plikt til å ta affære da de fikk kjennskap til økonomisk kriminalitet i en organisasjon der de selv hadde tillitsverv.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Myrvoll, Klaus Johan». UiS (norsk). Besøkt 17. september 2020. 
  2. ^ «Upprop for jamstelling av i-mål og a-mål – Høgnorskringen» (norsk nynorsk). Besøkt 18. august 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]