Klaus Johan Myrvoll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Klaus Johan Myrvoll
Født1981Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse ForskerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Klaus Johan Myrvoll (født 20. oktober 1981) er en norsk språkviter og professor. Per 2020 er han ansatt som professor ved Universitetet i Stavanger.[1] Han er også tidligere kjent som målaktivist, og var kjent for å fremme høgnorsk.[2]

Som 19-åring vant Myrvoll Unge Forskeres førstepris innenfor humanistiske fag for sin særoppgave om talemålsendringer på Smøla.[3] Myrvoll har også bidratt med en rekke vitenskapelige artikler til ulike tidsskrifter.

Engasjement i målbevegelsen[rediger | rediger kilde]

I den organiserte målbevegelsen har Myrvoll hatt en rekke verv, både som landsstyremedlem og senere sentralstyremedlem i Norsk Målungdom (NMU), leder for Skuleboknemndi åt Studentmållaget i Oslo og formann for høgnorskforeningen Ivar Aasen-sambandet. Myrvolls engasjement i Målungdommen dalte brått da det kom fram at Myrvoll var den ene av de to målungdommene som først hadde gått til Økokrim og deretter til TV 2 med den avslørende rapporten om medlemsjuks i NMU.

I en reportasje i Bergens Tidende 3. mai 2003 hevdet Harald Stabell, advokat for de tiltalte målungdommene, at avsløringene av medlemsjukset var målpolitisk motivert. Stabell nevnte ikke Myrvoll og Torheim med navn, men viste til deres engasjement i høgnorskbevegelsen. Stabell kom også med anklager om tyveri fra målungdommens kontor i Oslo. Oppslaget i Bergens Tidende førte til at Myrvoll sammen med Olav Torheim valgte å stå fram offentlig på TV 2-nyhetene og tilbakevise disse påstandene. Overfor TV 2 slo de to fast at de mente de hadde både rett og plikt til å ta affære da de fikk kjennskap til økonomisk kriminalitet i en organisasjon der de selv hadde tillitsverv.

Myrvoll ble valgt til formann for Ivar Aasen-sambandet i 2001.[4] Dette vervet hadde han fram til 2004. Myrvoll og Torheim fra den tidligere ledelsen fortsatte arbeidet med bladet Målmannen, der Myrvoll satt som redaktør fram til Torheim tok over i 2005.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Myrvoll, Klaus Johan». UiS (norsk). Arkivert fra originalen 23. september 2020. Besøkt 17. september 2020. 
  2. ^ «Upprop for jamstelling av i-mål og a-mål – Høgnorskringen» (norsk nynorsk). Besøkt 18. august 2020. 
  3. ^ «Konkurransen Unge Forskere». web.archive.org. 15. mars 2005. Arkivert fra originalen 15. mars 2005. Besøkt 17. november 2020. 
  4. ^ «BTval». Bergens Tidende. 25. april 2001. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Dag Hagen Berg 
Formann i Ivar Aasen-sambandet
(2001–2004)
Etterfølger:
 Sergej Alexander Munkvold 
Forgjenger:
 Olav Torheim 
Redaktør for Målmannen
(2003–2005)
Etterfølger:
 Olav Torheim