Øyvind Strømmen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Øyvind Strømmen
Øyvind Strømmen - Miljøpartiet De Grønne - DSC 9141 (cropped).jpg
Øyvind Strømmen
Foto: Guri Barka Martins / MDG
Født1980Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse JournalistRediger på Wikidata
Parti Miljøpartiet De GrønneRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Øyvind Strømmen (født 1980) er en norsk journalist, oversetter og forfatter. De siste år har han kartlagt de kontrajihadistiske og høyreekstreme miljøer på internett.

Strømmen har studert journalistikk, Midtøstens historie, religionsvitenskap og bibelsk hebraisk.[1] I flere år kartla han de ekstremistiske og antimuslimske bloggmiljøer mens han var bosatt i Belgia. Sammen med Shoaib Sultan skrev han i 2007 en artikkel i Samtiden som advarte mot høyre-ekstrem terrorisme og ble i debatt beskydt for at han «ønskjer å maksimalisere den (usynlege) trusselen frå det dei kallar ”høyre-ekstremismen.”» av Hallgrim Berg[2]

Frem til 2011 hadde media viet det anti-islamske miljøet liten interesse og relativt få pressefolk gjort undersøkende journalistikk på dette feltet. Dette endret seg etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya i 2011. I månedene etter terrorhandlingen ble Strømmen en hyppig brukt kommentator og skribent om miljøet hvor Anders Behring Breivik hadde hentet sin ideologiske inspirasjon fra.

I 2011 ble han kåret til Årets frilanser av Frilansjournalistene i Norsk Journalistlag.[3] I november 2011 utga han boka Det mørke nettet – om høyreekstremisme, kontrajihadisme og terror i Europa[4]

I 2016 utgav han en biografi om Fremskrittspartiets grunnlegger, Anders Lange.[5]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ journalisten.no Ekstremistjournalisten 11.11.2011
  2. ^ Samtiden Åndeleg terrorisme frå Strømmen og Sultan
  3. ^ journalisten.no Kåret til årets frilanser 31.10.2011
  4. ^ NRK.no «Den ensomme ulven kommer fra en flokk» anmeldelse av boka Det mørke nettet av Tarjei Skirbekk 16.11.2011
  5. ^ Hegdal, Ola (11. november 2016). «Anmeldelse av «Anders Lange. En norsk historie» av Øyvind Strømmen». NRK. Besøkt 24. november 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]