Olav Bjørgum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Olav Bjørgum
Født14. november 1934Rediger på Wikidata (85 år)
ValleRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Illustratør, grafikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Olav H. Bjørgum (født 14. november 1934 i Valle i Setesdal) er en norsk billedkunstner og illustratør. Han bor på Gvarv i Telemark. Bjørgum er bror til spelemannen og sølvsmeden Torleiv H. Bjørgum. Han er selv utdannet sølvsmed og i tillegg kvedar. Bjørgum er utdannet fra Statens håndverks- og kunstindustriskole. Ved uteksamineringen fikk han diplom med innstilling, som det het, den høyeste karakteren som er oppnåelig - og innstilling til Kongen.

Olav Bjørgum etablerte eget grafisk verksted i 1964. Han har illustrert omkring 35 bøker, hatt flere offentlige utsmykningsoppdrag og deltatt på en mengde utstillinger. Olav Bjørgum samarbeidet i mange år med forfatteren Ingeborg Refling Hagen og leverte illustrasjoner til flere av hennes bøker. Han mottok Kirke- og kulturdepartementets illustrasjonspris for to av barnebøkene til Ingeborg Refling Hagen, Eventyr og historier fra Mostua, Del II fra 1969 og Eventyr og historier fra Mostua, Del IV fra 1970.

Olav Bjørgum har mellom anna illustrert Ragnhild Magerøys middelalder-romaner utgitt av Den norske Bokklubben, og Egils saga, utgitt på Aschehougs forlag. Bjørgum baserer mye av sin kunst på inspirasjon fra bokverket Gamalt or Sætesdal. Det gjelder blant annet juleheftet Jol i Setesdal, som han har levert illustrasjoner til siden starten. I tillegg til forsiden har han en rekke illustrasjoner inne i bladet, gjerne med en bildetekst hentet fra Gamalt or Sætesdal.

Bjørgum har hatt en rekke separatutstillinger og har fått flere priser opp gjennom årene, blant annet Hamar Arbeiderblads kulturpris (1982) og Sauherad kommunes kulturpris (2007). Han bodde i mange år på Eidsvoll, der han sammen med kollega Inger Kvarving etablerte Galleri Henrik. Han har også bodd på Hamar, der han sammen med kollega Kåre Nordvik etablerte Hedmark Kunstnersenter. Disse to var også engasjert i organisasjonsarbeid for kunstnerne i Hedmark. De siste årene[når?] har Bjørgum vært bosatt i Gvarv.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)