De norske Bokklubbene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

De norske Bokklubbene AS er et bokklubbkonsern som siden 1961 har solgt bøker på postordre til norske husstander. Konsernet er eid av de tre forlagene Gyldendal (48,5 %), Aschehoug (48,5 %) og Pax forlag (3 %).

Historie[rediger | rediger kilde]

Den norske Bokklubben ble etablert 1. september 1961 av forlagene Gyldendal, Aschehoug, Tiden Norsk Forlag og Cappelen. Klubbens profil var gjenutgivelse av kjente bøker. Den første boka de ga ut var Pearl S. Bucks Den gode jord. Ni måneder etter etablering hadde selskapet over 15 000 medlemmer og hadde passert 100 000 i 1969. I dag[når?] har bokklubben over 200 000 medlemmer. Gjennom 1960-årene utvidet klubben sin virksomhet innen lyrikk og «ekstrabøker». Den opprettet Bokklubbens Barn i 1971. Med opprettelsen av Bokklubben Nye Bøker i 1976 startet konsernet med salg av nyutgitt samtidslitteratur.

Bokklubbens grafiske profil var fra 1961 til 1980 preget av Hans Jørgen Tomings bokomslag.

Bokklubben Dagens Bok ble opprettet i 1984 av forlagene Pax og Oktober, som et radikalt alternativ til Bokklubben Nye Bøker. Etter ti års drift ble klubben oppkjøpt og fusjonert med Ekstrabokklubben til Bokklubben Kunnskap og kultur. Da Cappelen forlag i 1987 ble kjøpt av det svenske forlagskonsernet Bonniers, trakk forlaget seg ut av samarbeidet om De norske Bokklubbene tre år senere, og etablerte egen bokklubb i 1991.

Mens bokklubben i sine tidligste år la hele fokuset på «månedens bok», har den i de siste årene utviklet en fullassortert distribusjon av nye bøker og filmer. Forskjellen mellom Den norskes vekt på gjenutgivelser og Nye Bøkers samtidighet har også blir utvisket, til fordel for en markedssegmentering som tilsynelatende virker inspirert av Norsk Monitors inndeling av norske forbrukervaner: henholdsvis «tradisjonell materialist» og «moderne materialist». Norsk Monitors markedsinndeling virker også førende for Bokklubben Dagens Bok som rettet seg mot «moderne idealister», mens Ekstrabokklubben tilbød bøker for «tradisjonelle idealister». Bokklubbenes ledelse oppfattet trolig de to segmentene som for små til å være økonomisk drivverdige, og kanskje også delvis sammenfallende.

Det har også vist seg at bokklubbdistribusjon er en egnet måte til å identifisere og vedlikeholde «markedssegmenter», eller lesergrupper med stor grad av identiske lesepreferanser. Bokklubbene Villmarksliv, Mat og vinglede og Kursiv er eksempler på tilbud for nisjeinteresser.

Serier[rediger | rediger kilde]

Aktiviteter[rediger | rediger kilde]

  • Bokbadet (1991–)
  • BlåBok (2001–2005)
  • FAGforeningen (2002–2005)
  • Bok i sentrum sammen med Tanum bokhandel på Karl Johan i Oslo (1997–2007)
  • Bokfest i Operaen (2008–)

Redaktører av Den norske Bokklubben[rediger | rediger kilde]

Adm. direktører[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige mottaker:
Kristian Ystehede
Vinner av Bokkunstprisen
Neste mottaker:
Det Norske Samlaget