Nyresildre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nyresildre
Nyresildre
Vitenskapelig(e)
navn
:
Saxifraga granulata
L.
Norsk(e) navn: nyresildre
Hører til: sildreslekta,
sildrefamilien,
Saxifragales
Habitat: tørre steder
Utbredelse: Europa, Marokko

Nyresildre (Saxifraga granulata) er en flerårig urt i sildrefamilien.

Den kan bli opptil 40 cm høy og har en opprett, hårete stengel med noen få stengelblad. Ved basis av stengelen er det en rosett med nyreformede blad, som er flikete eller dypt tannete. Ved basis sitter det også små, runde yngleknopper. Blomstene er hvite, 18–30 mm store og sitter i åpne, grenete kvaster. Frukten er en kapsel med to rom som inneholder mange frø. Planten vokser i eng, annen grasmark og på mosegrodde berg som er fuktige om våren, men som tørker ut.

Nyresildre er vanlig i Mellom-Europa og sørlige deler av Nord-Europa. Den finnes mer spredt på Den iberiske halvøy, Italia og Marokko, og mangler nesten helt på Balkan. Den er i motsetning til de fleste andre sildreartene i Norge en lavlandsplante. Arten er vanlig i kyststrøkene fra Oslofjorden til Aust-Agder, men er funnet enkelte steder, kanskje menneskespredt, videre nordover til Nordland.

Nyresildre brukes som medisinplante. Den er kommuneblomst i Skiptvet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • C. Grey-Wilson og M. Blamey; norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Teknologisk Forlag. s. 172–173. ISBN 82-512-0355-4. 
  • «Nyresildre». Urtekildens planteleksikon. Besøkt 7. november 2015. 
  • «Mandelblomma». Den virtuella floran. Besøkt 7. november 2015. 
  • «Saxifraga granulata». Euro+Med Plantbase - the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. Besøkt 7. november 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Blomst