Nyresildre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nyresildre
Nomenklatur
Saxifraga granulata
L.
Populærnavn
nyresildre[1]
Hører til
sildreslekta,
sildrefamilien,
Saxifragales
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

NT — Nær truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: tørre steder
Utbredelse: Europa, Marokko

Nyresildre (Saxifraga granulata) er en flerårig urt i sildrefamilien.

Den kan bli opptil 40 cm høy og har en opprett, hårete stengel med noen få stengelblad. Ved basis av stengelen er det en rosett med nyreformede blad, som er flikete eller dypt tannete. Ved basis sitter det også små, runde yngleknopper. Blomstene er hvite, 18–30 mm store og sitter i åpne, grenete kvaster. Frukten er en kapsel med to rom som inneholder mange frø. Planten vokser i eng, annen grasmark og på mosegrodde berg som er fuktige om våren, men som tørker ut.

Nyresildre er vanlig i Mellom-Europa og sørlige deler av Nord-Europa. Den finnes mer spredt på Den iberiske halvøy, Italia og Marokko, og mangler nesten helt på Balkan. Den er i motsetning til de fleste andre sildreartene i Norge en lavlandsplante. Arten er vanlig i kyststrøkene fra Oslofjorden til Aust-Agder, men er funnet enkelte steder, kanskje menneskespredt, videre nordover til Nordland.

Nyresildre brukes som medisinplante. Den er kommuneblomst i Skiptvet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 25. februar 2022. Besøkt 25. februar 2022. 
  2. ^ Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24. november 2021). «Karplanter. Vurdering av nyresildre Saxifraga granulata som NT for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 30. mars 2023. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • C. Grey-Wilson og M. Blamey; norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Teknologisk Forlag. s. 172–173. ISBN 82-512-0355-4. 
  • «Nyresildre». Urtekildens planteleksikon. Besøkt 7. november 2015. 
  • «Mandelblomma». Den virtuella floran. Arkivert fra originalen 13. juli 2022. Besøkt 7. november 2015. 
  • «Saxifraga granulata». Euro+Med Plantbase - the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. Besøkt 7. november 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Blomst