Sildrefamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sildrefamilien
Bergfrue (Saxifraga cotyledon)
Nomenklatur
Saxifragaceae
Juss.
Populærnavn
sildrefamilien, bergsildrefamilien
Hører til
Saxifragales,
egentlige tofrøbladete planter,
blomsterplanter
Økologi
Antall arter: ca. 600
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: arktiske og tempererte strøk, særlig på den nordlige halvkule
Inndelt i

Sildrefamilien (Saxifragaceae) er en plantefamilie som i APG III-systemet regnes til ordenen Saxifragales.

Alle arter som nå regnes til familien er urter. De aller fleste er utbredt i de arktiske og tempererte strøkene på den nordlige halvkule, men noen få finnes i sørlige Sør-Amerika samt i Andes og andre tropiske fjellområder. I Norge vokser arter fra tre slekter, maigullslekta (Chrysosplenium), sildreslekta (Saxifraga) og stjernesildreslekta (Micranthes). Mange av artene i familien dyrkes som hageplanter.

Familien omfatter to underfamilier, Saxifragoideae med én slekt, Saxifraga, og Heucheroideae med ca. 30 slekter. Saxifragoideae vokser hovedsakelig i Arktis og i høyfjellet lenger sør, mens de fleste artene i Heucheroideae er utbredt i tempererte strøk. Blomstene hos Micranthes og Saxifraga er svært like, men molekylærgenetiske studier har ført til artene i Micranthes er flyttet fra Saxifraga til en egen slekt i Heucheroideae.

Saxifragaceae ble tidligere brukt som et «oppsamlingstaxon» med mange arter som var vanskelig å plassere, men som egentlig tilhører andre grupper. I APG III-systemet er for eksempel jåblomslekta (Parnassia) flyttet til spolebuskfamilien (Celastraceae), Vahlia til en egen familie og de chilenske slektene Francoa og Tetilla til Francoaceae. Buskene i ripsslekta (Ribes) er utvilsomt nært beslektet med sildrefamilien og ble tidligere regnet hit. Fra og med Cronquist-systemet (1981) regnes de til en selvstendig familie, Grossulariaceae.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Hageplanten Astilbe × arendsii