Norwegian Research Centre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Norwegian Research Centre
Nygårdsporten.jpg
Hovedkontoret til NORCE
Offisielt navnNORCE Norwegian Research Centre AS
Org.formAksjeselskap
Org.nummer919 408 049
BransjeForskning
Etablert3. juli 2017
MorselskapUniversitetet i Bergen
Datterselskap Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stressRediger på Wikidata
Hovedkontor BergenRediger på Wikidata
LandNorge
Grunnlegger(e)Universitetet i Bergen, Universitetet i Stavanger, Universitetet i Agder
Antall ansatte900[1]
Omsetning1 300 000 000 NOK[1]
Nettsted Offisielt nettsted (no)

NORCE Norwegian Research Centre AS er et norsk forskningsinstitutt organisert som et statlig eid aksjeselskap.[2] Det ble etablert i 2017 og eies hovedsakelig av fire norske universiteter med Universitetet i Bergen (UiB) som majoritetseier og dermed morselskap. NORCE har et nært samarbeid med hovedeieren UiB, og flere av forskerne har også bistillinger som professor eller førsteamanuensis ved UiB.[3] NORCE har rundt 800 ansatte og driver grunnforskning og anvendt forskning innen miljø, klima, energi, teknologi, helse og samfunn. NORCE har virksomhet i alle landsdelene i Norge.

Historie og virksomhet[rediger | rediger kilde]

NORCE har en stor forskningsvirksomhet på klima og hav

Instituttet ble etablert som et statsaksjeselskap i 2017 av Universitetet i Bergen, Universitetet i Stavanger og Universitetet i Agder,[4] og var opprinnelig heleid av disse tre universitetene med Universitetet i Bergen som største eier (56%).[5] Senere har selskapet også fått noen andre mindre aksjonærer, og i 2019 kom også Universitetet i Tromsø inn på eiersiden. Universitetet i Bergen eier over halvparten av aksjene. Ettersom staten er majoritetseier er NORCE et statlig selskap, registrert under sektorkoden «statlig eide aksjeselskaper».[2] Mens NORCE var 100% statlig eid ved etableringen[5] var selskapet i 2021 nesten 90% offentlig eid totalt.[6] Fordi Universitetet i Bergen har en kontrollerende aksjepost på over halvparten av aksjene er UiB morselskap. NORCE er et ideelt aksjeselskap der overskuddet tilfaller selskapets forskning.

En viktig intensjon bak etableringen var å bli en motvekt til SINTEF.[7] NORCE er også tenkt som en norsk pendant til store forskningsorganisasjoner i andre land, som Frankrikes CNRS og Tysklands MPG.

Instituttet består av forskningsinstitutter tidligere eid av Universitetet i Bergen, Universitetet i Oslo, Universitetet i Stavanger, Universitetet i Agder og UiT Norges Arktiske Universitet. Blant institusjonene innlemmet i NORCE er Uni Research AS (en videreføring av Universitetsforskning Bergen), Norut, Christian Michelsen Research AS, International Research Institute of Stavanger AS, Agderforskning AS og Teknova AS. NORCE forvalter også statens aksjer i noen selskaper som ikke er del av NORCE. NORCE har virksomhet i Oslo, Bergen, Stavanger, Tromsø, Haugesund, Kristiansand, Grimstad, Bardu, Alta og Svalbard.

NORCE driver grunnforskning og anvendt forskning innen miljø og naturressurser, klimaendringer, olje, gass og fornybar energi, teknologi, særlig maritim teknologi og satellitteknologi, helse og samfunn.

Kristin Wallevik ble i 2021 ansatt som direktør for instituttet.[8]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]