Hopp til innhold

Anvendt vitenskap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Anvendt forskning»)

Anvendt vitenskap er betegnelsen på overføring av vitenskapelig kunnskap til et fysisk miljø. Eksempler på dette er testing av en teoretisk modell gjennom bruk av formell vitenskap eller det å løse et praktisk problem ved bruk av naturvitenskap.

Ingeniørfag er nært knyttet til anvendt vitenskap. Anvendt vitenskap er viktig for teknologiutvikling. Dens bruk i industrielle sammenhenger er vanligvis referert til som forskning og utvikling (FoU).

Medisin er et område for anvendt vitenskap. Som akademisk disiplin er den ikke klart avgrenset i forhold til en rekke andre fag som for eksempel biologi, biokjemi, anatomi og fysiologi. Dette er akademiske fag som tradisjonelt har tilhørt legevitenskapen, men som i dag slett ikke bare utøves av personer med medisinsk grunnutdannelse. [1] Farmakologi er også en form for anvendt vitenskap.

Anvendt psykologi regnes normalt som en anvendt vitenskap[2][3], og har navnet fra skillet mellom "ren" vitenskap og anvendt vitenskap.

Pedagogikk, språkvitenskap og økonomi er også felt for anvendt vitenskap.

I USA er anvendt vitenskap et eget studium [4], ofte tilpasset studenter med erfaring fra tekniske fagflet eller fra med teknisk kompetanse fra hæren.[5] I Australia og på New Zealand anses en grad i anvendt vitenskap for å være en spesialisering, mens i Canada og Nederland er det likestilt med en ingeniør-grad.

Anvendt vitenskap skiller seg fra fundamental vitenskap, som søker å beskrive de mest grunnleggende objekter og krefter, og har mindre vekt på praktiske anvendelser.

Referanser[rediger | rediger kilde]