Nordsjøfartmuseet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nordsjøfartmuseet
Museet er tegnet av Paal Kahrs
StedTelavåg i Sund kommune på øya Sotra i Vestland fylke
TypeAvdeling av Museum Vest
Åpnet1998
Kart
Nordsjøfartmuseet
60°15′16″N 4°59′20″Ø

Nordsjøfartmuseet er et museum i Telavåg i Øygarden kommune på øya Sotra i Vestland fylke. Museet presenterer historien om norske motstandskjempere som ble fraktet illegalt over til Storbritannia i Nordsjøfarten under andre verdenskrig og om den tyske okkupasjonsmaktens represalier mot den lille bygda: Etter at to Gestapo-menn ble drept i Telavåg i april 1942, ble alle hus på stedet ødelagt og befolkningen internert. Av de 71 mennene mellom 18 og 60 år som ble sendt til konsentrasjonsleiren Sachsenhausen, døde 31.

Nordsjøfartmuseet åpnet i 1998. Det er en del av Museum Vest.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Fra konsentrasjonsleiren Sachsenhausen hvor fangene fra Telavåg ble plassert etter at den tyske okkupasjonsmakten brente ned stedet og internerte barn og voksne i april 1942. Av 72 menn døde 31 i fangenskap.

Utdypende artikkel: Telavåg under andre verdenskrig

Leif Larsen, kjent som «Shetlands-Larsen», var sentral i Nordsjøfarten.

På begynnelsen av 1980-tallet var Arne Olav Nilsen ordfører i Sund kommune, og han satte i gang en prosess for å få dokumentert hendelsene i Telavåg fra andre verdenskrig. Simon Øvretveit var en av dem som ble deportert i 1942 og som overlevde oppholdet i konsentrasjonsleiren i Sachsenhausen, og han gikk sammen med Magnus Hamsund i gang med å samle inn historisk materiale og gjenstander. I 1988 ble dette presentert i en utstilling i en sjøbod i Telavåg som etter hvert ble kalt for «krigsminnesamlingen». Denne fortalte historien om den illegale transporten av motstandsfolk mellom Telavåg og De britiske øyer, og nazistenes behandling av bygda. Utstillingen ble raskt populær og viste at det var grunnlag og behov for et eget museum.

I 1989 satte kommunestyret i Sund i gang en utredning for å se på mulighetene for et museum i Telavåg som skulle fokusere på Nordsjøfarten under krigen i nasjonal kontekst. Året etter hadde man en skisse klar, men finansieringen lot vente på seg. Først da Nilsen troppet opp med en delegasjon hos Stortingets forsvarskomite i 1994 ble det innvilget 6 millioner kroner til prosjektet. Hordaland fylkeskommune og Sund kommune bidro hver med 3 millioner.

Museet[rediger | rediger kilde]

Utenfor museet er det utstilt en hornmine fra andre verdenskrig.

Bygging og åpning[rediger | rediger kilde]

Etter hvert ble det pekt ut en tomt på Nipa hvor museet skulle reises. Arkitekt var Paal Kahrs, og grunnsteinen ble nedlagt 8. mai 1995, på 50-års jubileet for frigjøringen av Norge i 1945. I november 1996 ble Stiftinga Nordsjøfartmuseet i Tælavåg etablert med formål om å drive museumsdrift. I arbeidet med å samle inn materiale til bruk i museet var forarbeidene fra krigsminnesamlingen et viktig underlag, og det kom også bidrag fra Sjøfartsmuseet og Historisk Institutt ved Universitetet i Bergen. Nordsjøfartmuseet ble åpnet 26. april 1998 og stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl klippet snoren. Måneden etter var Verdikommisjonen samlet på det nye museet til sitt første møte utenfor hovedstaden.

Museumsdriften[rediger | rediger kilde]

Nordsjøfartmuseets første styrer var historiker Egil Christophersen, og han ble i stillingen frem til 2007. Museet er i dag et av seks museer som inngår i Museum Vest som ble stiftet i 2005. Årlig besøkstall ligger på ca. 7.000 personer, og hovedvekten av dette er i sommerhalvåret.

I tillegg til utstillingene besitter også museet et stort arkivmateriale fra Nordsjøfarten og hendelsene i Telavåg. Totalt dro mer enn 6.000 personer over Nordsjøen i løpet av krigsårene, og om lag halvparten av disse dro i små båter og fiskefartøyer slik det ble organisert fra Telavåg.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]