Balsfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Balsfjorden
LandNorges flagg Norge
Kart
Balsfjorden
69°28′30″N 18°56′06″Ø

Innløpet til Balsfjorden
Nordkjosbotn i enden av Balsfjorden

Balsfjorden (nordsamisk: Báhccavuotna, kvensk: Paatsivuono) er en fjord i Tromsø og Balsfjord kommune i Troms. Fjorden strekker seg 49 kilometer sørover fra fjordmunningen til Nordkjosbotn i bunnen av fjorden.[1]

Fjorden har innløp mellom Balsnesodden i vest og Ytre Berg i øst et lite stykke sør for Tromsø. Vestover fra Balsnesodden går Straumsfjorden vestover langs sørsida av Kvaløya. Mellom Ramfjordneset og bygda Andersdal på vestsida litt sør for munningen går Ramfjorden østover. Den er den eneste fjordarmen til Balsfjorden. Tvers over fjorden for Andersdal ligger Kobbevågen og litt lenger inn i fjorden går den inn i Balsfjord kommune.

Stornes er ei grend på østsida av fjorden like etter kommunegrensa og litt lenger sør ligger grenda Storbukta. Enda litt lenger inn i fjorden ligger bygda Malangseidet på vestsida. Vestsida av Balsfjorden er dominert av høye fjell, men ved Malangseidet går en dal over til bunnen av Malangen og Nordfjorden. Tvers over fjorden for Malangseidet ligger Svartnes og her svinger Balsfjorden østover. Langs dette stykket ligger bygdene Middagsbukta og Sletta og grenda Sandøyra på sørsida. Grenda Kantornes ligger på nordsida og ved bygda Laksvatn litt lenger øst svinger fjorden sørover igjen.

Storsteinnes, kommunesenteret i Balsfjord, ligger innerst i vågen Sørkjosen helt sør i fjorden. Herfra svinger Balsfjorden igjen østover og går inn til Nordkjosbotn der E6 møter E8. Den innerste delen av fjorden heter Nordkjosen. E8 går langs østsida av fjorden nord til Kantornes. E6 følger sørsida av den innerste delen. Av andre veier ved fjorden finner en Fv859 langs vestsida nord for Storsteinnes og fylkesvei 858 langs vestsida lenger nord fra Malangseidet og ut fjorden. Fv294 går langs østsida av fjorden fra Kantornes til Andersdal og på sørsida sør for Kantornes går Fv297.

Balsfjord våtmarkssystem er et ramsarområde.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Balsfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk