Østlige Wei

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
東魏
Dōngwèi
Østlige Wei

Kart over 東魏Dōngwèi

StatusTidligere land/nasjon
HovedstadLuoyang (534)
Ye (534-550)
StyreformMonarki
StatsoverhodeKeiser
Offisielle språkGammelkinesisk, xianbeisk
StatskirkeKinesisk religion, buddhisme og daoisme.
Eksisterte8. november 5347. juni 550
Buddhastatuer fra Østlige Wèi.

Østlige Wèi (tradisjonell kinesisk: 東魏; forenklet kinesisk: 东魏; hanyu pinyin: Dōngwèi) var et av de nordlige dynastiene i Nord- og Sør-dynastienes tid i kinesisk historie. Dynastiet styrte fra 534 til 550 over deler av Nord-Kina, og var av etnisk xianbeisk opprinnelse. Det ble opprettet etter oppløsningen og delingen av Det nordlige Weidynasti.

I 534 innsatte den hànkinesiske Gao Huan, som hadde den reelle makta i den østlige halvdelen av det som hadde vært Norlige Wèis territorium, Yuán Shànjiàn som keiser over Østlige Wèi. Yuán var etterkommer etter herskere av Nordlige Wèi, men ble i realiteten en marionetthersker under Gao Huan, som hadde den egentlige makta i riket. Flere militære felttog ble igangsatt mot den vestlige naboen, Vestlige Wei, i et forsøk på å gjenforene Norlige Weis territorium, men disse felttogene mislyktes, og i 547 døde Gao Huan. Hans sønner Gao Cheng og Gao Yang lyktes i sine forsøk på å kontrollere keiseren, men i 550 avsatte Gao Yang Yuán Shànjià og opprettet sitt eget dynasti, Nordlige Qi.

Den buddhistiske kunsten fra Østlige Wèi viser en kombinasjon av den gresk-buddhistiske kunsten fra Gandhara og Sentral-Asia med kinesiske kunststiler.

Dōngwèis keiser[rediger | rediger kilde]

Posthumt navn Personlig navn Regjeringsperiode Æranavn
Xiàojìngdì (孝靜帝) Yuán Shànjiàn (元善見) 534-550 Tiānpíng (天平) 534-537
Yuánxiàng (元象) 538-539
Xīnghé (興和) 539-542
Wǔdìng (武定) 543-550