Nord-Koreas kvinnelandslag i fotball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nord-Korea
Nord-Korea
ForbundNord-Koreas fotballforbund
LandslagstrenerKim Kwang-min
Hjemmedrakt
Bortedrakt
Infoboks sist oppdatert:
Ukjent

Nord-Koreas kvinnelandslag i fotball representerer Nord-Korea i internasjonale kamper. På tross av Nord-Koreas lukkede samfunn, har kvinnelandslaget vært med i kvalifiseringen til samtlige VM bortsett fra i 1995. Nord-Korea har kvalifisert seg til de tre siste VM, og i VM i 2007 kom de til kvartfinalen på bekostning av Sverige.

Nord-Korea dukket opp i Asiamesterskapet i fotball for kvinner for første gang i 1989, der de endte på tredjeplass bak Kina og Taiwan i sin gruppe, og dermed ikke kom til semifinalen. I 1991 gjorde de det bedre i en noe lettere gruppe, og kom til semifinalen, der de tapte mot Kina igjen. Bronsefinalen mot Taiwan var også kvalifisering til VM samme år, og det ble en jevn kam som Nord-Korea tapte på straffer.

I 1993-mesterskapet gikk Nord-Korea framover og Taiwan tilbake, noe som medførte at Nord-Korea vant semifinalen mot dem, men tapte finalen klart mot Kina. Nord-Kora manglet i 1995-mesterskapet, men i neste mesterskap var de sterkt tilbake, og gjentok forløpet fra fire år tidligere med finale og klart tap mot Kina. Imidlertid holdt dette til å kvalifisere seg til VM i 1999, der Nord-Korea kom på tredjeplass i sin gruppe etter seier over Danmark og tap mot Nigeria og USA.

I Asiamesterskap et i 1999 ble Kina igjen ders bane, denne gangen i semifinalen. Nord-Korea tapte bronsefinalen på straffer mot Japan. Deretter ble Nord-Korea en lokal stormakt, ved å vinne Asiamesterskapet både i 2001, 2003 og 2008. Mesterskapet i mellom, i 2006, tapte Nord-Korea igjen mot Kina.

Internasjonalt har det aldri helt slått til for Nord-Korea. I VM i 2003 ble det tredjeplass etter revansje mot Nigeria, men tap mot Sverige og USA. I neste VM kom Nord-Korea med et nødskrik videre på bekostning av Sverige, etter at de tapte mot Sverige, slo Nigeria og spilte uavgjort mot USA. Det var tredje gangen av tre mulige at Nord-Korea møtte Nigeria og USA, mens det var andre gangen de møtte Sverige. I kvartfinalen møtte Nord-Korea Tyskland, og tapte klart. Nord-Korea kvalifiserte seg til sitt første OL i OL i Beijing ved å vinne sin gruppe over blant andre Australia. Imidlertid ble Nord-Korea dårligste treer i sin gruppe, og kvalifiserte seg derfor ikke til kvartfinalene.

Se også[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata