Hopp til innhold

Usbekistans kvinnelandslag i fotball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Usbekistan
Usbekistan
ForbundOʻzbekiston Futbol Federatsiyasi (Det usbekiske fotballforbund)
LandslagstrenerAbdurahman Jumangulov
Hjemmedrakt
Bortedrakt
Infoboks sist oppdatert:
Ukjent

Usbekistans kvinnelandslag i fotball representerer Usbekistan i internasjonal fotball. Av de medlemmene av AFC var Usbekistan det første tidligere medlemmet av Sovjetunionen som stiller med eget kvinnelandslag. Lenge var de et av to medlemmer av den sentralasiatiske fotballføderasjonen med eget kvinnelag, der det andre, Iran, hadde dobbelt medlemskap, og derfor deltok i Vestasiamesterskapet i stedet. Som tredje medlem i den sentralasiatiske fotballføderasjonen på kvinnesiden og andre tidligere sovjetstaten kom Kirgisistan flere år senere.

Usbekistan deltok første gang i Asiamesterskapet i 1995. De havnet i en svært vanskelig gruppe med Japan, Sør-Korea og India. Usbekistan slo India, men tapte de to andre kampene, og røk dermed ut. Det samme skjedde i mesterskapet i 1997, da Usbekistan slo Filippinene, men tapte for Kina og Nord-Korea. i 1999-mesterskapet viste Usbekistan at de tilhørte toppen blant landene bak de beste (Kina, Japan, Nord-Korea, Sør-Korea og Taiwan, da de tapte for Japan, men slo Filippinene, Thailand og Nepal. Det holdt til andreplass, men det ga ikke kvalifisering. I mesterskapet i 2001 tapte Usbekistan stygt for Kina, men vant de resterende kampene, og kom nok en gang på andreplass. Beste toer kom videre til semifinalen, men Japans overlegne målforskjell i sin gruppe gjorde at Usbekistan heller ikke denne gangen kom videre.

I mesterskapet i 2003 raknet det imidlertid for Usbekistan, da de tapte samtlige kamper i gruppespillet, også mot India. I kvalifiseringen til mesterskapet i 2006 kom Usbekistan til siste hinder, der de tapte for Burma. I kvalifiseringen til OL, kom også Usbekistan sist. Usbekistan stilte ikke til kvalifiseringen til Asiamesterskapet i 2008. Imidlertid var de tilbake til kvalifiseringen til Asiamesterskapet i 2010, der de gjorde en god figur. Etter å ha kommet på andreplass på målforskjell bak Jordan i første runde, gikk laget videre til andre runde. Der ble det stopp etter at Thailand slo dem klart. Usbekistan slo imidlertid Iran, og kom på andreplass. Imidlertid er Usbekistan per 2010 et stykke unna formen på 1990-tallet, og tilhører nå heller nedre del av det asiatiske kvinnefotballhierarkiet.

Autoritetsdata