Liam Gallagher

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Liam Gallagher
2017 RiP - Liam Gallagher - by 2eight - 8SC1562.jpg
Liam Gallagher under en soloopptreden på Rock im Park, 2017
Født21. sep. 1972[1][2][3]Rediger på Wikidata (50 år)
ManchesterRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Sanger[4], låtskriver, sanger og låtskriver, musiker, gitaristRediger på Wikidata
Ektefelle Patsy Kensit (19972001), Nicole Appleton (20082014)Rediger på Wikidata
Søsken Noel Gallagher, Paul GallagherRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
Medlem av Oasis (19912009), Beady Eye (20092014)Rediger på Wikidata
Musikalsk karriere
SjangerRock, britpop
InstrumentVokalist, tamburin, rytmegitar, elektrisk keyboard
StemmetypeBaryton
Aktive år1991–nåtid
PlateselskapWarner Bros.
Nettstedliamgallagher.com
IMDbIMDb
Tidligere band
Oasis
Beady Eye

William John Paul «Liam» Gallagher (født 21. september 1972 i Manchester, Storbritannia) er en engelsk sanger, mest kjent som tidligere vokalist i britpop-bandet Oasis fra 1991 til 2009. Etter dette var han også vokalist i bandet Beady Eye fram til bandet ble oppløst i 2014. I 2017 ga Gallagher ut sitt første soloalbum, As You Were, som kom på 1.-plass på den britiske albumlista.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Gallaghers foreldre er Thomas og Peggy, og han har to brødre; Noel og Paul. Gallagher hadde en vanskelig oppvekst og var svært aggressiv. Hans far var alkoholiker og konemishandler. Da Gallagher var 12 år tok hans mor med seg de tre guttene og rømte hjemmefra, og de har hatt lite kontakt med sin far etter det. Gallagher hadde konsentrasjonsvansker som gjorde skoletiden vanskelig og han var småkriminell fra 13-årsalderen.

Oasis (1991–2009)[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Oasis

Gallagher var ikke særlig interessert i musikk i skoleårene, men startet først med musikk etter skolen. Han ble med i skolekameraten Paul Arthurs band, The Rain, fordi de trengte en vokalist. Da broren Noel ble med bandet skiftet de fort til navnet «Oasis», og Noel begynte å skrive sangene. Noel hadde monopol på låtskrivingen i bandet fram til 2000, da det for første gang dukket opp en låt skrevet av Liam, «Little James», på albumet Standing on the Shoulder of Giants. På albumene etterpå fikk både Liam og de andre medlemmene mer plass. I 2002 ble den første singelen skrevet av Liam, Songbird fra albumet Heathen Chemistry utgitt, og kom på 2.-plass på den britiske singellista.

Forholdet mellom Liam og Noel var gjennom Oasis-tiden svært konfliktfullt. Striden mellom brødrene var gjenstand for mye medieoppmerksomhet. For eksempel ble et opptak av en verbal krangel mellom brødrene i april 1994 lekket og offentliggjort under tittelen «Wibbling Rivalry» i 1995. Under innspillingen av (What's the Story) Morning Glory? skjedde en episode hvor Liam tok med seg en folkemengde fra en pub i nærheten inn i studio, noe som førte til en intens slåsskamp mellom brødrene. Det var striden mellom brødrene som etterhvert kvelte det som var Storbritannias største band på 1990-tallet. I 2009 forlot Noel bandet for godt etter en backstage-krangel med Liam, og bandet ble oppløst for godt.

Liam Gallagher

Beady Eye og solokarriere (siden 2009)[rediger | rediger kilde]

Etter Noel forlot Oasis, fortsatte Liam og de øvrige Oasis-medlemmene under navnet Beady Eye. De utga sitt første album, Different Gear, Still Speeding, i 2011, og et nytt album, BE, i 2013. Beady Eye fikk ikke samme suksess som Oasis, til tross for at albumene solgte relativt godt i Storbritannia. I oktober 2014 oppløste Liam Beady Eye for å satse på en solokarriere. Liams første soloalbum, As You Were, ble utgitt 6. oktober 2017.

Liam har flere ganger uttrykt ønske om å gjenforene Oasis, men Noel har hittil nektet på at dette kommer til å skje. Forholdet mellom brødrene er fortsatt svært dårlig, og begge brødrene har kommet med en rekke nedsettende uttalelser om hverandre i media.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

I 1995 møtte Gallagher skuespilleren Patsy Kensit som da var gift med Jim Kerr. Hun skilte seg fra Kerr og giftet seg med Gallagher 7. april 1997. De har en sønn, Francis Lennon, (født 13. september 1999, men kun ett år etter fødselen ble de skilt. Omtrent på denne tiden møtte Gallagher sangeren Nicole Appleton (som før dette hadde hatt et forhold til Robbie Williams) fra gruppen All Saints. De giftet seg i 2000 og fikk sønnen Gene sammen. De ble skilt i 2014. I tillegg har Gallagher en datter, Molly, med sangeren Lisa Moorish.

I løpet av 2000-tallet har Gallagher levd en mer forsiktig livsstil. Han har kuttet ned et stort alkohol- og narkotikaforbruk han hadde tidligere.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Som soloartist[rediger | rediger kilde]

Studioalbum[rediger | rediger kilde]

Singler[rediger | rediger kilde]

Med Oasis[rediger | rediger kilde]

Studioalbum[rediger | rediger kilde]

Konsertalbum[rediger | rediger kilde]

Singler skrevet av Liam Gallagher[rediger | rediger kilde]

Med Beady Eye[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ GeneaStar, GeneaStar person-ID gallagherwi[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ ČSFD, ČSFD person-ID 46430[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 24. juni 2015[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote: Oasis#Liam Gallagher – sitater