Hopp til innhold

Den lille ungarske slette

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den lille ungarske slette markert på kartet over Den pannoniske sletten.
Den lille ungarske slette
Den lille ungarske slette markert på kartet over Den pannoniske sletten.
Den lille ungarske slette i Ungarn

Den lille ungarske slette eller Lille Alföld (ungarsk: Kisalföld, slovakisk: Malá dunajská kotlina, tysk: Kleine Ungarische Tiefebene) er en slette på rundt 8 000 km² nordvest i Ungarn, sørvest i Slovakia (Podunajská nížinaDonau-lavlandet) og øst i Østerrike. Den er en del av Den pannoniske slette som dekker det meste av Ungarn.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Sletten grenser til Karpatene i nord, Bakony-Vértes-åsene (ved Balatonsjøen) i sør, og Wienbekkenet og Alpene i vest. I Ungarn inkluderer den det meste av fylkene Győr-Moson-Sopron og Vas, og de vestlige delene av Komárom-Esztergom og Veszprém.

Sletten er delt i to av Donau, som deler seg i flere grener mellom Bratislava og Komárno og danner store øyer. De største sideelvene i området er Váh, Rába, Rábca og Marcal.

Lille Alföld består av Hanság, Seewinkel, Neusiedlbekkenet, Rábaköz, Szigetköz, Marcalibekkenet, Mosonsletta, Komárom-Esztergom-sletta og Žitný ostrov.

Naboområdene Kemeneshát, Sopron-Vas-sletten og Steirisches Hügelland regnes av og til som en del av Lille Alföld, men ungarske og østerrikske geografer bruker uttrykket i en smalere betydning.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sletten har vært et viktig jordbruksområde siden steinalderen. Den sørlige delen av den hørte til den romerske provinsen Pannonia mellom 1. hundreåret og 400-tallet, og ble senere befolket av tyskere og slavere, og siden omtrent 900 av ungarere. Fra rundt år 1000 hørte området til Kongedømmet Ungarn. Etter første verdenskrig ble Lille Alföld delt mellom Ungarn, Tsjekkoslovakia og Østerrike. I 1990-årene bygde Slovakia store demninger og vannkraftverk ved Gabčíkovo.

Bosetning[rediger | rediger kilde]

Landegrensene følger ikke de språklige grensene, særlig gjelder dette nord på sletten der ungarere er en majoritet i de to sørligste distriktene Dunajská Streda og Komárno og en minoritet i de andre distriktene. Det finnes også en mindre gruppe kroater nær trestatsgrensen. Viktige byer i området er Győr (UN), Komárom (UN), Komárno (SK), Dunajská Streda (SK), Nové Zámky (SK) og Mosonmagyaróvár (UN).

Se også[rediger | rediger kilde]