Neturei Karta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Neturei Karta
Stiftet1938
Medlemmer5 000
Nettstedwww.nkusa.org (en)

Neturei Karta en jødisk-ortodoks gruppe som tar sterk avstand fra sionismen. Navnet er arameisk for «byens voktere» (Jerusalem). Uttrykket stammer fra en historie om Rabbi Yehudah Ha-Nassi som i det andre århundret brukte det om samfunnets skriftlærde. De var viktige i forsvaret av landet og kulturen.

Sionisme er en relativ moderne politisk, nasjonalistisk bevegelse som vokste fram på 1900-tallet. Grunnleggeren av sionismen var Theodor Herzl. Han var, ifølge Neturei Karta, ikke religiøs,[1] men en politisk person. Han sto derfor et stykke fra virkelig jødedom; én av de tre store monoteistiske verdensreligioner, jødedom, kristendom og islam.

Ifølge Neturei Karta står sionismen i sterk kontrast til den jødiske tro.[2] Sionismen er en politisk nasjonalistisk ideologi som går ut på å utvide landegrenser, okkupere og fordrive andre folkeslag, samt innføre diskriminerende lover[3] og regler for ulike mennesker som lever innenfor samme territorier/landområder. De mener at den sionistiske grunntanken er i strid med både grunnleggende menneskerettigheter, FN-resolusjoner vedtatt i FNs sikkerhetsråd, og i opposisjon med De hellige skrifter i Toraen.[4][5]

Neturei Karta minner om at jøder har en plikt å leve etter Toraen, slik som kristne bør leve etter Bibelen, og muslimer lever etter Koranen. Bevegelsen mener det er grunnleggende i den jødiske tro at intet land skal eies før Messias kommer. Historiske hendelser som jødeforfølgelse og holocaust kan ikke rettferdiggjøre at jødisk tro blir satt til side, og heller ikke overgrep mot palestinerne.[6] Neturei Karta mener at det hellige land skal være hellig for både jøder, kristne og muslimer. Kristne forholder seg til Jesus i det hellige landet, muslimer har Al-Quds (Jerusalem) som sitt tredje viktigste religiøse sted. Det hellige land er ikke et hellig land kun for jøder.

Neturei Karta legger vekt på at diskriminerende lover for ulike menneskegrupper som lever under samme landområder vil skape rasisme, og at fordrivelse og okkupasjon uansett folkeslag vil resultere i motstand og terrorisme.[7] På bakgrunn av dette vil de heller ikke bli innskrevet i folkeregisteret til Israel, de avviser å delta i Israels militære styrker, de nekter å betale skatt og på annen måte være tilknyttet den sionistiske styreformen, mot palestinernes rettigheter.

Mange sionister ser helst at jøder tilknyttet Neturei Karta flytter ut av staten Israel[8] hvis de ikke kan tilpasse seg sionismen. De ortodokse jødene har religiøse motiver for å bli værende, og ønsker heller ikke å bli «fordrevet». De har dype røtter i landet, i motsetning mange senere nyinnflyttede jøder fra land som Russland, USA, Polen og en rekke andre land.

Neturei Karta vil at muslimer, jøder og kristne skal leve sammen i Palestina, slik de gjorde i langt fredelige former før den britiske okkupasjonen av Palestina i 1917/1918, og 1948 da sionistene kom til makten og Israel ble erklært som suveren stat. De setter et klart skille mellom sionisme og den jødiske tro. Neturei Karta mener at den nasjonalistiske og politiske bevegelsen sionismen, kun ødelegger for jøder generelt. Ortodokse jøder begrunner sine påstander fra et religiøst standpunkt, ikke politisk. Neturei Karta blir ofte omtalt som ekstremister av sionister og andre tilhengere av sionismen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Neturei Karta – antisemittenes nyttige idioter? |». web.archive.org. 18. september 2013. Archived from the original on 18. september 2013. Besøkt 12. april 2020. 
  2. ^ «Judaism is not Zionism». web.archive.org. 15. april 2007. Archived from the original on 15. april 2007. Besøkt 12. april 2020. 
  3. ^ «The Law in These Parts - BIFF». web.archive.org. 13. oktober 2012. Archived from the original on 13. oktober 2012. Besøkt 12. april 2020. 
  4. ^ Klaushofer, Alex (21. juli 2002). «The unorthodox orthodox». The Observer (engelsk). ISSN 0029-7712. Besøkt 12. april 2020. 
  5. ^ «What is the Neturei Karta?». www.nkusa.org. Besøkt 12. april 2020. 
  6. ^ Sherwood, Harriet (31. januar 2013). «Israel must withdraw all settlers or face ICC, says UN report». The Guardian (engelsk). ISSN 0261-3077. Besøkt 12. april 2020. 
  7. ^ «Årsaker til terrorisme / FN-sambandet». web.archive.org. 25. mars 2013. Archived from the original on 25. mars 2013. Besøkt 12. april 2020. 
  8. ^ «Can anti-Zionist Jews live in the state of Israel? | Torah Jews». www.truetorahjews.org. Besøkt 12. april 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]