Nestor (slekt)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nestor
Kea (Nestor notabilis)
Kea (Nestor notabilis)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Nestor
Lesson, 1830
Nestorini
Nestoridae
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Papegøyefugler
Familie: New Zealand-papegøyer
Antall arter: 2
Utbredelse: New Zealand
Habitat: skogsterreng
Arter:

Nestor er en slekt i gruppen med New Zealand-papegøyer (Strigopidae) som inkluderer to nålevede arter; Kaka (N. meridionalis) og Kea (N. notabilis). Begge artene er middels store.

Kea er endemisk for Sørøya og lever i skogs- og subalpine strøk på høyder omkring 850–1 400 moh. Kaka overlever som to underarter; sørøykaka (N. m. meridionalis) på Sørøya og nordøykaka (N. m. septentrionalis) på Nordøya. Begge underartene finnes i elevasjoner på opp mot 850 moh, men generelt kan man hevde at kaka holder til i lavereliggende skog og kea i høyereliggende skog. Sistnevnte har også tilpasset levesettet til snøforhold, og kan hevdes å migrere mellom sommer- og vinterbeite. Det forlengede overnebbet på kea er ypperlig tilpasset å grave etter spiselige røtter.

Norfolkøya fantes det inntil midten av 1800-tallet ennå en kakaart, gullkaka (N. productus), med denne er nå utdødd. Den var litt mindre enn kakaen.

Arter[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Ruddy-turnstone-icon.pngDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.