Kaka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kaka
Sørøykaka (N. m. meridionalis)
Sørøykaka (N. m. meridionalis)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Nestor meridionalis
Gmelin, 1788
Norsk(e) navn: nattpapegøye,
uglepapegøye
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Papegøyefugler
Familie: New Zealand-papegøyer
Slekt: Nestor
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

EN — Sterkt truet

Habitat: terrestrisk
Utbredelse: New Zealand (endemisk)
Utbredelseskart for kaka
endemisk for New Zealand

Kaka (Nestor meridionalis) er en fugl i gruppen New Zealand-papegøyer og en av to nålevende arter i slekten Nestor. Arten overlever i kraft av to underarter og er nært beslektet med kea (Nestor notabilis). Kaka er endemisk for New Zealand.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Kaka i flukt

Kaka er ei mellomstor papegøye, som er cirka 45 cm lang og typisk veier omkring 390–560 gram (i snitt 452 g). Fjærdraken gir inntrykk av å være kamuflerende, men er hovedsakelig grønn eller brungrønn med innslag av brunt og grått i et slags spettemønster. På kinnene er det innslag av lys gyllenbrun, mens det rundt (over og under) bakkroppen er innslag av rustrødt.

Atferd[rediger | rediger kilde]

Kaka er en typisk skogsfugl som trives i de aller høyeste trærne i regnskogen, nærmere bestemt i trær som vokser over løvtaket på resten av skogen. Arten spiser lokal frukt, bær, frø, blomster og blomsterknoper, nektar og små invertebrater. Fuglene er rovgriske og opptrer i store flokker, som også typisk inkluderer kea.

Kaka hekker i høye, hule trær og legger typisk 2–4 egg utpå senvinteren. Begge kjønn deltar i matingen av ungene. I år med rikelig tilgang på mat, hender det at arten hekker to ganger. Det er imidlertid uvanlig at mer enn tre unger vokser opp fra et kull.

Underarter[rediger | rediger kilde]

Kaka overlever på New Zealand i kraft av to underarter som lever på hver sin av de to hovedøyene; en på Nordøya og en på Sørøya. Den nordlige underarten er noe større enn den sørlige og har grå krone på hodet. Den sørlige har litt kraftigere farger og nesten hvit krone, samt et litt lenger og noe mer krummet nebb.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Denne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.