Nesatindane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Nesatindane
Basehoppere klare til å hoppe fra Nesatindane

Nesatindane er det platået alle tror er Kjerag. Dette fjellplatået ligger på sydsiden av Lysefjorden, i Ryfylke, Rogaland, og ligger 984 moh . Den delen der Kjeragbolten sitter, ligger ca.300 m fra denne toppen. Kjerag ligger ca. 2 km sørvest for den berømte Kjeragsbolten.

Stedet er et kjent turistmål i regionen. I 2006 hadde Kjerag/Øygardstølen 27 375 besøkende.[1] Turstien til Kjerag starter ved Øygardstølen – en restaurant 640 m over Lysebotn. Ved normal gange tar turen vel to timer i kupert og bratt lende, én vei. Fra 2008 er det tilbud om guiding inn til Kjerag i sommersesongen. Informasjon, betalt parkering, toalett ved startpunktet for turen.

Dette stedet er også mange BASE-hoppere drøm, og flere stunt blir også utført ved fjellplatået. I august 2006 gikk Christian Schau på slakkline 1000 meter over Lysefjorden. Da stuntet ble utført var det verdens høyeste slakkline.[2]

I fjellene rundt kan det på et bestemt sted oppunder toppen høres skuddlignende smell, samtidig som det står røyk ut fra fjellveggen – det såkalte Kjeragsmellet. Etter det eldre folk forteller, viser dette naturfenomenet seg særlig i austavind når vinden har en bestemt styrke. Hva fenomenet kommer av er usikkert, men bygdefolk har fra tidligere tider ment at det er vann som blir pressa ut fra fjellveggen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Stavanger Aftenblad – Tirsdag 26. september 2006, del 2 side 17 – «Lysefjorden trekker flest»
  2. ^ Stavanger Aftenblad – På slakk line ved Kjerag Arkivert 30. september 2007 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]