Slakkline

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Slakkline er betegnelsen på en sport hvor man balanserer på en dynamisk (elastisk) line. En slakkline er i motsetning til stram line, et svært ustabilt underlag å balansere på. Dette gir en utfordring i forhold til balanse og kroppskontroll. Lina spennes opp mellom to faste sikringspunker, typisk trær med diameter over 10 cm. Linelengder varierer typisk mellom 3 og 50 meter. En nybegynnerline er ofte 5-10 meter.

En mer utfordrende variant av slakkline er en høyline. En høyline spennes gjerne opp over juv, elver eller fosser i så stor høyde at man må sikres for å ikke risikere å falle ned. Dette gjøres ved hjelp av to slakkliner eller slakkline+klatretau (med uavhengige festepunkter), klatresele og en klatreslynge som forbinder personen til slakklina. Norge har mange flotte plasser å rigge høyline. Rjukandefossen i Hemsedal er et av disse stedene. Verdensrekorden i høyde er satt av Christian Schou den 3.August 2006 og ble gjentatt av Aleksander Mork den 7.Oktober(begge fra Norge) over Lysefjorden, på Kjerag 1000moh . "Just for fun" og med det faktum at det ikke var noen tidligere godkjent verdensrekord (Guiness World Record), eller innlevert noen rekordforsøk-søknad for 1000 meters høyde på slakkline, signerte Aleksander en avtale/kontrakt med Schibsted Forlag som representerer Guiness World Record i Norway. Schibsted Forlag stilte med 2 observatører og Aleksander mottok på Kjærag det første offisielle GWR-sertifikat for 1000m slakkline. Stuntet ble utført under forholdsvis røft vær med sterk vind. Med respekt ble rekordforsøket på forhånd avklart med Christian Schou – som mottok et GWR-sertifikat flere måneder senere.

Sporten oppsto i klatremiljøet, som en hyggelig aktivitet nede i basecampen. Til å begynne med brukte man klatreutstyr til å sette opp lina, men etterhvert har det kommet aktører på markedet som produserer spesiallaget utstyr for slakkline. Deriblant den norske produsenten slakkline.no, som var Europas første produsent av dedikert slakklineutstyr.