Lysebotn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For fjorden på Senja i Troms, se Lysbotn.
Lysebotn
Lysefjord Luftbild.jpg
LandNorge Norge
Høyde o.h.8 meter

Lysebotn
59°03′18″N 6°38′58″Ø

Lysebotn (eller Lyse) er et sted som ligger i bunnen av Lysefjorden i Sandnes kommune, Ryfylke i Rogaland. Det er et turistmål med over 100 000 tilreisende i året, som hovedsakelig har fottur til Kjerag som mål. Lysebotn er også startsted for mange BASE-hoppere som hopper fra Kjerag.

På sommerstid går ferje (turistferje med guiding) fra bl.a. Lauvvik og Forsand i ytre del av Lysefjorden. Hurtigbåt går inn Lysefjorden hele året (ikke lørdag).

Lyseveien, fylkesvei 500, til Sirdal går gjennom 27 hårnålssvinger opp ene fjellsiden og er 29 km lang. Veien ble åpnet i 1984 og har sitt høyeste punkt på 932 moh. Veien er vinterstengt.

På toppen av svingene ligger Øygardstølen som har parkeringsplass, servicebygg for turer til Kjerag og servering av mat.

Lyse kapell ligger i Lysebotn. Dette ble bygget i 1961. Tidligere hadde Lysebotn egen skole, Lyse skole. Lysebotn har i dag egen campingplass, bed and breakfast, vandrerhjem og turisthytte. Det er guidede kajakkturer og andre aktivitetstilbud om sommeren.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]