Nemi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nemi
Orig. Nemi Montaya
Første opptreden1997 i Larsons Gale Verden
Personalia
NasjonalitetNorsk
HårfargeSvart

Nemi er en norsk tegneserie skrevet og tegnet av Lise Myhre. Serien startet i Larsons Gale Verden under tittelen "Den svarte Siden" i 1997, men byttet i 1999 navn til "Nemi". Serien ble raskt populær, og debuterte samme år som dagsstripe i Dagbladet. Nemi fikk eget blad i 2002, som utgis månedlig.

Nemi er en jente i tyveårene som har funnet sin plass blant "de rare", og som trives der. Hun har et lidenskapelig forhold til enter, drager og jediriddere. Hun liker å drikke øl, og nyter musikk av det mørkere slaget. Serien Nemi er humorbasert, men tar tidvis opp alvorlige temaer, og har også blitt brukt til å illustrere dikt av forfattere som André Bjerke og Edgar Allan Poe. Figuren Nemi er både sårbar og tøff, romantisk og kynisk. Myhre selv beskriver henne som såpass schizo at hun aldri har savnet å jobbe med andre figurer.

Nemi syndikeres av Bulls Press som dagsstripe til ca. 150 aviser, blader og nettsteder. Serien oversettes til mer enn ti språk, og er utgitt i blader, album og bokserier i en rekke land. I tillegg til Norge utgis Nemi i Russland, Polen, Bulgaria, Italia, Spania, Frankrike, Tyskland, England, USA, Danmark, Finland og Sverige. Nemi har en sammensetning av lesere som fordeler seg ganske likt på begge kjønn, og finnes i de fleste aldersgrupper.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Nemi hadde sin spede begynnelse som gjesteserie i Larsons Gale Verden, en månedlig tegneseriantologi basert på Gary Larson's The Far Side, utgitt av Bladkompaniet. Nemi het først Den svarte siden, og debuterte i Larsons Gale Verden nr. 7/1997. Serien ble raskt populær, og utvidet til å bli De svarte sidene, før både serie og hovedperson fikk sitt nåværende navn fra og med halloween-utgaven av Larsons Gale Verden høsten 1999. Samme vår (fra 23. mars) hadde Nemi en gjesteopptreden i Dagbladet. Den 25.april i år 2000 erstattet "Nemi" stripeserien "Grimmy" i Dagbladet og ble fra da av, på fast basis, trykt som daglig stripe i avisa. Fra januar 2002 ble Nemi-stripene supplert av ukentlige helsider. Lise Myhre har også illustrert dikt av bl.a. André Bjerke, Nicole Blackman, Edgar Allan Poe, Inger Hagerup, Michael Krohn, Lars Saabye Christensen, Tor Jonsson og Jens Bjørneboe.

Eget blad[rediger | rediger kilde]

Serien har hatt gitt navn til et eget tegneserieblad utgitt av Egmont Serieforlaget siden januar 2003 i stort magasinformat. Det første året kom det ut åtte blader, siden har det vært utgitt månedlig. Bladet har hatt en rekke biserier, både striper og lengre fortellinger. Utenlandske serier omfatter Roman Dirges Lenore – The Cute Little Dead Girl, Iskalde grøss, Sinfest, Fabler, Frank Chos Reservatet, Carol Lay, Alan Moore's Tommorow Stories, Nina Hemmingsson, Bizarro, Love hurts og Hundevakta (Beasts of Burden). Mange norske serieskapere har også laget serier for Nemi, deriblant Ronja Berge, Tomas Drefvelin (Rex Rudi), Astrid Hansen, Lars Lauvik, Geir Moen, David Skaufjord, Ida Syvertsen, Kim Holm, Øyvind Lauvdahl, Håvard S. Johansen og Ida Neverdahl. Hver utgivelse av bladet har et tema, som gjenspeiles i artikkel, forside og utvalget av serier. Med desemberutgaven 2011 feirer Nemibladet utgivelse nr. ett hundre.

Serien har også eget blad i Sverige, i forskjell til det norske bladet er det utgitt i tradisjonelt bladformat, og inneholder en litt annerledes mix av biserier. Serien hadde også et kortlivet blad i Danmark, som dog ble nedlagt etter bare sju nummer.

Figurer[rediger | rediger kilde]

Nemi Montoya har fornavn fra en innsjø i Italia, Lago di Nemi (selv om dette ikke var bevisst fra forfatteren sin side da hun skapte Nemi), og etternavn fra en av figurene, Iñigo Montoya, i Lise Myhres favorittfilm Prinsessebruden. Nemi har en leken og åpen innstilling til livet, men misliker pelsdyroppdrett, fotball og autoriteter. Hun har vært ute mang en vinternatt, men mest for å ha det gøy. Hun er ganske redd for å bli voksen, har et solid bullshitfilter, og rotete leilighet. Nemi er nådeløst ærlig og sier hva hun mener, men kan også være blåøyd og romantisk. Hun tror på å ta for seg av livets goder. Noen av heltene hennes er Edgar Allan Poe, André Bjerke, J.R.R. Tolkien, Tori Amos, Johnny Depp, W.A.S.P., Black Sabbath og Legolas. Nemi har et lidenskapelig forhold til drager.

Cyan er Nemis bestevenninne. Hun har blått hår (derav navnet) og mange bekymringer og er singel. Cyan er nok streitere enn Nemi, men har likevel mye til felles med venninnen. Lise har uttalt at hun ikke likte Cyan noe særlig i starten.

Ophelia er Nemis venninne. Hun har lyst hår og er overvektig og kunstner.

Grim er Nemis kjæreste, og kom med et brak inn i Nemis liv i 2010. Som et morsomt sammentreff dukket han opp like etter at Nemis helt Peter Steele døde, selv om Grim da allerede befant seg på tegnebrettet.

Tim var Cyans kjæreste og samboer. De hadde et ikke særlig bra forhold, og etter at Tim fant seg ei ny jente flyttet han raskt ut.

Leo var Cyans neste kjæreste og etter hvert samboer. Også dette forholdet tok slutt.

Deler av Nemis familie dukker gjerne opp rundt juletider.

Nemis far var med i Enhjørninger, Monstre og juleheftene 2004, 2006 og 2007. I juleheftet i 2015 kom det fram at han i Nemis oppvekst hadde en mannlig partner, som han nå har funnet lykken med igjen.

Nemis bror var med i Enhjørninger og juleheftene 2006, 2007 og 2015.

Cyans far var med i det aller første Nemi-albumet i 2000, hvor han jobbet som psykolog. (Han har også blitt vist i en stripe senere.) Med i serien har også vært et stort antall venner, slektninger, (kortvarige) kjærester osv.

Bøker[rediger | rediger kilde]

1. Kronologiske samlinger:

2. Minibøker:

Alle norske bøker er innbundne og utgitt av Egmont Serieforlaget.

Albumutgivelser[rediger | rediger kilde]

I tillegg til tegneserieheftene har følgende seriealbum og julehefter med Nemi kommet ut:

 • 2000: Nemi
 • 2000: Slem pike (julealbum 2000)
 • 2001: Fri og grusom
 • 2001: Julen 2001
 • 2002: Carpe Noctem
 • 2002: Monstre
 • 2002: Høsten '02
 • 2002: Julen '02
 • 2003: Jul '03
 • 2004: Julen 2004
 • 2005: Halv ett og fortsatt prinsesse (julealbum 2005)
 • 2006: Monstrifer (julealbum 2006, med Nemi som ung skolepike)
 • 2007: Julealbum 2007
 • 2008: Julealbum 2008
 • 2009: Julealbum 2009
 • 2010: Julealbum 2010
 • 2011: Julealbum 2011

De fem første albumene er utgitt hos Bladkompaniet, og Monstre hos Cappelen. Senere utgivelser er utgitt av Egmont Serieforlaget.

Soundtrack[rediger | rediger kilde]

I 2001 ble Nemi den første norske tegneseriefiguren med egen plate. Albumet Nemi – The Soundtrack ble utgitt på Nocturnal Art Productions, og er en samling av goth og annen mørk, hard rock musikk. Albumet inneholder bidrag fra blant annet Mayhem, Fields of the Nephilim, Red Harvest, Zeromancer og Magicka.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]