Lise Myhre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lise Myhre
Lise Myhre, Bokmässan 2013 1 (crop).jpg
Født1. november 1975 (43 år)
Skedsmo
Beskjeftigelse Tegneserieskaper
Nasjonalitet Norge

Lise Myhre (født 1. november 1975Lørenskog, oppvokst på Skedsmokorset) er en norsk tegneserieskaper som lager tegneserien Nemi.

Lise Myhre studerte grafisk design og kunsthistorie ved Santa Monica College of Art i California etter fullført videregående, og flyttet til Oslo i 1995, hvor hun fortsatte studiene ved Merkantilt Institutt (grafisk design/mac design). Samtidig jobbet hun som bartender på So What! og Elm Street rock bar. Myhre tok jobber som illustratør allerede fra tenårene av, og laget sine første tegneserier i 1996. Disse ble publisert i bl.a. gratisavisa Planetarium C, Norsk Mad og Pyton. Hennes første serier var uten gjennomgangsfigurer, men snart kom Anne And – en serie som startet som en hyllest til Charlie Christensens Arne And (som igjen er en parodi på Donald Duck) – og M.P., som ble publisert i Larsons Gale Verden. I 1997 så Nemi dagens lys, først som tilfeldig figur i vitsetegninger som harselerte med goth-kulturen, men snart som hovedperson i egen serie (også i Larsons Gale Verden).

Nemi ble raskt populær, og debuterte som dagsstripe i Dagbladet i 1999. Samme år vant Lise Myhre Bergen bys tegneseriepris for nykommere på Raptusfestivalen. I 2002 mottok hun Oslo bys kunstnerpris for "fremragende innsats innen Oslos kunstliv". Nemi fikk eget blad i 2003, og er i dag en av Norges mest leste tegneserier (nr. to etter Pondus), og oversatt til mer enn ti språk. Lise Myhre har også illustrert dikt av bl.a. Edgar Allan Poe og André Bjerke med figurene fra Nemi. Som illustratør og bokkonsulent har hun arbeidet med bl.a. platecovere, dagsplanleggere, skolebøker og skrekkbøker.

Lise Myhre bor i Oslo.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]