Larsons Gale Verden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

«Larsons Gale Verden», på engelsk The Far Side, er brukt som fast tittel på en lang rekke publiserte vitsetegninger skrevet og tegnet av amerikaneren Gary Larson (født 1950). Gary Larsons populære vitser, som består av enkelttegninger med en billedtekst og ikke tegneseriestriper med flere ruter, syndikeres og utgis daglig i en mengde blader og aviser over hele verden, også i Norge, der de blant annet har vært publisert i Dagbladet. Vitstegningene i serien «Larsons Gale Verden» ble opprinnelig skapt i perioden fra 1979 til 1995.

«Larsons Gale Verden» er også navn på et tegneserieblad som utgis av Schibsted Forlagene og kommer ut med 13 nummer i året. Bladet inneholder Larsons gamle vitsetegninger i farger og humoristiske avistriper av andre tegnere.

Humoren i «Larsons gale verden» er både absurd og underfundig og lett å kjenne igjen. Det er ingen faste hovedpersoner eller gjennomgangsfigurer i vitsene, men tegningene viser vanligvis «alminnelige mennesker» framstilt som typisk komiske tegneserieskikkelser med store føtter, tunge mager, lange neser, gjerne briller og generelt naive uttrykk. Vitsene inneholder ofte ordspill og en karakteristisk konstruert lek med populærkultur og vitenskapelige klisjeer. Ikke sjelden bygger vitsene på at mennesker og dyr bytter roller, eller at noen kommer med en tørr kommentar i en vanskelig situasjon. Humoren og motivene kan være svært overdrevne og dramatiske, men er verken grove eller politisk provoserende.

«Larsons Gale Verden» har blitt en stor kommersiell suksess, og smågjentander, T-skjorter og annet dekorert med vitsetegningene har lenge blitt solgt som spinoff-effekter av vitseserien.