Nematopogon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Nematopogon
Nematopogon swammerdamellus, hann
Nematopogon swammerdamellus, hann
Vitenskapelig(e)
navn
:
Nematopogon spp.
Zeller, 1839
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Svepemøll
Antall arter: 31, ni i Europa, seks i Norge
Habitat: buskmark og skog
Utbredelse: Palearktis, Nord-Amerika
Delgrupper:

Nematopogon spp. er en slekt av sommerfugler som hører til familien svepemøll (Adelidae). Disse små til middelsstore møllene har meget lange antenner hos hannene, hos hunnene er de kortere.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (vingespenn 11 – 21 mm for de artene som forekommer i Norden), slanke møll. Antennene er trådformede, hos hannene dobbelt til tre ganger så lange som forvingen, hos hunnene gjerne litt lengre enn forvingen. Maxillarpalpene er velutviklede og består av fem ledd, ulikt andre svepemøll der de er reduserte. Ulikt de andre slektene av svepemøll som finnes i Norden har forkroppen og vingene lite eller ingen metallglans, men er gulaktige eller brunlige. Forvingen har ofte et nettmønster i den ytre delen. Bakvingen er gråaktig, nokså tynt skjellkledt. Artene i denne slekten kan være ganske vanskelige å skille på ytre karakterer, noen ganger må man undersøke kjønnsorganene for å bestemme arten med sikkerhet.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever på ulike busker, trær og urter, men holder seg mest nede på bakken der den spiser nedfalne blader eller barnåler. De voksne sommerfuglene flyr om dagen i solskinn, helst på våren og forsommeren.

Systematisk inndeling / europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bengtsson, B.Å., Palmqvist, G. og Johansson, R. (2008) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar – säckspinnare. Side 295 – 332. ISBN 978-91-88506-60-3
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Fauna Europaea, utbredelsesdatabase for europeiske dyr. [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]