Nematopogon metaxellus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nematopogon metaxellus
Foto: James Lindsey
Nomenklatur
Nematopogon metaxellus
Hübner, 1813
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieSvepemøll
SlektNematopogon
Økologi
Habitat: skog, buskmark
Utbredelse: Europa

Nematopogon metaxellus er en sommerfugl som tilhører familien svepemøll (Adelidae). Den er bare kjent fra kysten vestover til Kristiansand i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten til middelsstor (vingespenn 11–16 mm), gulbrun møll med lange antenner. Ofte må man dissekere ut kjønnsorganene hos Nematopogon-artene for å bestemme arten med sikkerhet. Denne arten kan stort sett kjennes fra de andre, gulaktige artene på at den er mindre, dessuten er framvingene litt bredere og antennene litt lengre. Antennene er trådformede og gulaktige, hos hannen rundt tre ganger så lange som forvingen, hos hunnen rundt to og en halv gang så lange. Hodet, forkroppen og forvingen er okergule, forvingen med mørkere bestøvning i den ytre delen. Den er forholdsvis bred, og vingefrynsene er okergule som resten av vingen. Bakvingen er grå, litt gulaktig i den ytre delen, også denne med okergule frynser.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten kan finnes i mange ulike habitater, både i skog og mer åpne områder som buskrik mark. De voksne sommerfuglene flyr fra slutten av mai til begynnelsen av juli. Hunnene legger egg på ulike urter, men larvene firer seg ned til bakken så snart de er klekt og lever av nedfalne blader. Larven lever i en hylse av silke, jordpartikler og planterester. Den overvintrer og fullfører utviklingen neste vår.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt over det meste av Europa, unntatt lengst i nord, østover til Ural og Kaukasus. I Norge er den bare funnet langs kysten av Østlandet og Sørlandet.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bengtsson, B.Å., Palmqvist, G. og Johansson, R. (2008) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar – säckspinnare. Side 295 – 332. ISBN 978-91-88506-60-3
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Nematopogon metaxellus på UK moths: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]