Additional member system

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Additional member system er et valgsystem der velgerne har to stemmer hver, og disse brukes til å velge representanter gjennom ulike valgsystemer. Som regel har velgerne i denne typen systemer én stemme i et forholdstallsvalg og én stemme i et flertallsvalg. Denne ordningen er ment å sikre både stabilitet, som er et typisk trekk ved flertallsvalg, og samtidig også sørge for at mindre partier blir representert.

Additional member system brukes i flere store europeiske demokratier, blant annet i Storbritannia, Frankrike og Tyskland samt at Italia har brukt en modifisert utgave.[trenger referanse]

Additional member system kan anses som en form for forholdstallsvalg ("Mixed Member proportional representation") som brukes bl.a. i Bolivia, Mexico, Lesoto, New Zealand og Ungarn.[1]

Metode[rediger | rediger kilde]

Velgerne avgir to stemmer, èn til en lokal kandidat og èn til en regional kandidat. Den lokale kandidaten velges ved flertallsvalg mens de regionale velges ved hjelp av en proporssjonal valgordning der det tas hensyn til antallet lokale kandidater som ble valgt direkte, og et partis totalresultat blir da omtrent i henhold til oppslutningen.

I Skottland stemmer man på en kandidat i lokalvalget og et parti i regionalvalget.[2] I Bayern går begge stemmene til kandidater, og i Baden-Württemberg går de regionale setene til de lokale kandidatene som var nest best i sine lokalvalg.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://aceproject.org/ace-en/topics/es/esd/esd03/esd03a/default
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 29. november 2014. Besøkt 23. november 2014.