Nasireer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Døperen Johannes var en nasireer og var viet til Gud av sin mor ved å gi nasireerløftet, maleri av Vicente Juan Masip, ca. 1560

Nasireer (hebraisk נזיר, nazîr, «utskilt»; gresk nazoraios) refererer i den hebraiske Bibelen (Det gamle testamente) til en som tok et asketisk løfte som er beskrevet i Fjerde Mosebok 6:1-21[1]

Dette løftet til Gud krevde at en mann eller kvinne måtte avstå fra å drikke eller konsumere «vin og annen sterk drikk», herunder også alkohol, inkludert vindruer og rosiner. Man måtte også avstå fra å klippe håret på hodet, «la håret på hodet vokse og henge fritt», foruten å unngå lik og gravsteder, selv til familiemedlemmer. Etter å ha fulgt disse påbudene for en bestemt tidsperiode, som ble spesifisert i den enkeltes løfte, og aldri mindre enn 30 dager, ville personen bli senket i Mikvé (et jødisk rituelt bad) og gjøre tre ofringer: et lam som brennoffer (olah), hunnsau som offer for synd (hatat), og en sauebukk som fredsoffer (shelamim). I tillegg til en kurv med usyret brød, også offergaver bestående av korn og drikke, fulgt av fredsofringer. Noen var imidlertid nasireere på livstid.

En nasireer er beskrevet som å være «hellig for Herren»,[2] dog på samme tid må vedkommende gi en ofring for sin synd. Dette har ført til avvikende tilnærminger til nasireer i Talmud, og senere autoriteter har sett på nasireer som et ideal mens andre har betraktet det samme som en synder.

En kjent bibelsk person som var påkrevd nasireerløftet var Samson.[3] Profeten Samuel ble innviet til det samme løftet av sin mor.[4] Døperen Johannes var også nasireer.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nettbibelen: Fjerde Mosebok 6:1-21[død lenke]
  2. ^ Nettbibelen: Fjerde Mosebok 6:8[død lenke]
  3. ^ Nettbibelen: Dommernes bok 13:7 Arkivert 3. mai 2011 hos Wayback Machine.: «Nå må du ikke drikke vin eller sterk drikk og ikke spise noe urent. For gutten skal være en Guds nasireer helt fra mors liv til den dagen han dør.»
  4. ^ Nettbibelen: Første Samuelsbok 1:11[død lenke]: «men la meg få en sønn, så vil jeg gi ham til Herren for hele livet, og det skal aldri komme rakekniv på hodet hans.»
  5. ^ Nettbibelen: Evangeliet etter Lukas 1:15[død lenke]: «for han skal være stor i Herrens øyne. Vin og sterk drikk skal han ikke smake.»