Nanduer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nanduer
Fjellnanduer (Rhea pennata)
Fjellnanduer (Rhea pennata)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Rheiformes
Forbes, , 1884,
Rheidae,
Rhea
Norsk(e) navn: nanduer
Hører til: strutsefugler,
fugler,
sauropsider
Antall arter: 2
Habitat: slettelandskap
Utbredelse: Sør-Amerika
Arter:

Nanduer (Rheiformes) er en gruppe med flygeudyktige strutsefugler. Det fins to arter, stornandu (Rhea americana) og fjellnandu (Rhea pennata). Begge artene er endemiske for Sør-Amerika.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Dette er store flygeudyktige fugler med gråbrun fjærdrakt, lange bein og lang hals, de likner strutser. Hanner av stornandu kan bli 1,50 meter høye, og veie opptil 40 kg. Vingene er store til strutsefugl å være og vingene blir spredt ut imens de spring, som seil. I motsetning til de fleste andre fuglegrupper, har nanduer bare tre tær. Tarsen har horisontale plater på framsida. De lagrer også urin separat i ei utviding av kloakken.

Atferd[rediger | rediger kilde]

Nanduer er for det meste stille fugler, unntakene er når de har unger eller når hannen søker en make. Utenom hekkesesongen kan de danne flokker på mellom 10 og 100 fugler, fjellnanduen ofte mindre flokker enn dette. Når de kjenner fare flykter de i ei sikksakkretning, samtidig som de bruker vekselvis høyre og venstre vinge som ror. Under hekketida bryter flokkene opp.

De er altetende og foretrekker å ete av planter med breie blad, men vil også ete frø, røtter, frukt, øgler, biller, grashopper og kadaver.

Nanduer er polygame, med hanner som oppvarter mellom to og tolv hunnfugler. Etter paring, byggjer hannen et reir, der hver hunn legger egga sine. Reiret består av ei grunn grop i bakken, fora med gras og løv. Hannfuglen ruger 10-60 egg. Hannen vil bruker en lokketaktikk og plasserer noen egg utenfor reiret som offer til rovdyr, slik at de ikke vil prøve å komme inn i reiret. Hannen kan bruke en annen underordna hann til å ruge egga sine, imens han samler et anna harem for å starte et neste kull. Ungene blir klekt innen 36 timer etter hverandre. Hunnene kan i mellomtida gå videre og parre seg med andre hanner. Mens de har omsorg for ungene, vil hannene regne alt som nærmer seg som trusler, også andre nanduer av hunnkjønn. Ungene når full voksen størrelse etter omtrent seks måneder, men vil ikke hekke før de når to år.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Denne artikkelen bygger på «nn: Nanduar» fra Nynorsk Wikipedia, den 5. februar 2011.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Rheidae – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Rheidae – detaljert artsinformasjon