Toppløshet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
To tahitiske kvinner, (1899), av Paul Gauguin.
Modellen Carole på en kald dag på en strand i East Devon, UK (4. juni 2009).
Toppløs sittende kvinne (27. september 2014). (Kåret til nr. 4 på Wikimedia Commons om Årets bilde 2016 og valgt som dagens bilde 27. september 2018.)

En som er toppløs er en som ikke er tildekket på overkroppen. I kulturer hvor det er forskjellige regler for kvinner og menn brukes gjerne forskjellig betegnelse på mannlig og kvinnelig toppløshet. I dagens vestlige kultur brukes gjerne "toppløs" (og tilsvarende oversettelse) om kvinnelig toppløshet. Etter hvert som klesmoten er blitt minimalisert brukes betegnelsen mer spesifikt når brystvorten eller pigmentområdet rundt ikke er tildekket.

Toppløs kan referere til en kvinne som går på offentlig sted, poserer eller viser brystene (toppløs modell), til en aktivitet eller utøvelse som involverer fremvisning av brystene (toppløs solbading, toppløs dansing), til en artistisk, fotografisk eller filmatisk representasjon av en kvinne med brystene udekket (toppløs avbildning), til et sted hvor kvinnelig toppløshet er tolerert eller forventet (toppløs strand, toppløs bar) eller til et toppløst klesplagg designet for å fremvise brystene (toppløs bikini).

Historie[rediger | rediger kilde]

I de fleste kulturer har det vært felles regler for kvinner og menn, det vil si enten har begge kunnet være toppløse eller ingen av kjønnene. Toppløshet har vært mest vanlig i områder med en klimatisk motivasjon, det vil si i områder langs ekvator. I disse områdene har man enten vært helt nakne eller man har dekket til underlivet og vært nakne på overkroppen. (Toppløshet/full nakenhet med begge kjønn har også blitt praktisert mange steder langt unna ekvator i forbindelse med bading, bruk av varme kilder, saunaer og så videre)

Ifølge en meget omfattende undersøkelse av 191 kulturer fra hele verden[1][2] var det få menneskelige kulturer hvor det var restriksjoner på mannlig og kvinnelig toppløshet. Dette ble generelt ikke oppfattet som sosialt uakseptert og ble ikke seksualisert i dagliglivet. Denne undersøkelsen viste også at graden av toppløshet ikke påvirket hvilken rolle mannlige og kvinnelige bryster spilte under seksuell utfoldelse. Det var med andre ord ikke slik at eksponering av mannlige og kvinnelige bryster i dagliglivet medførte at de fikk en mindre erotisk rolle under sex.

Toppløshet i den vestlige kulturkrets[rediger | rediger kilde]

I tropiske områder medførte vestlig innflytelse at det ble det mindre vanlig med toppløshet. Spesielt gjaldt dette kvinner. Men innen den vestlige kulturen skjedde det motsatte.

I moderne vestlig kultur skulle ikke mannen eksponere overkroppen i dagliglivet. For eksempel skulle en bonde eller veiarbeider være tildekket på overkroppen hvis han var i nærheten av offentlig vei og kunne bli sett av fremmede. Utover 1920-tallet begynte i økende grad menn å gå med bar overkropp på offentlige fellesstrender noe som medførte fengselsstraff. Dette ble etter hvert akseptert og i 1927 ble det lov for menn å gå toppløse på fellestrender. I Australia kom dette litt senere mens USA var sist i den vestlige kulturkrets hvor dette ble tillatt i 1936.

Når det gjelder kvinner kom toppløsmoten i den vestlige kulturkrets nesten 50 år senere. I media kunne man riktignok lese om enkelte vestlige kvinner som brukte monokinier eller var toppløse allerede på 1950-tallet. Men fullt gjennomslag fikk ikke toppløsmoten før på 1970- og 1980-tallet. På enkelte strender, spesielt i områder med mange unge kvinner, kunne andelen toppløse kvinner være opp mot 100 %. Toppløsmoten har senere avtatt for kvinners del.

Overkropp kontra underkropp/underliv[rediger | rediger kilde]

Fysiologisk sett er det viktigere å dekke overkroppen når det blir kaldt og i kulturer med en lav seksualisering av generell nakenhet dekker man seg derfor først oventil. I kulturer med en sterk seksualisering av nakenhet vil individer i større grad, selv når de er alene, kle på seg nedentil først.

Mennesker har en tendens til å utvikle sterke kulturelle regler om hva som er korrekt, akseptabel og spesielt anstendig bekledning. Dette gjelder uansett om det forventes at man skal ha på seg lite eller mye. Av de kulturer som har forskjellige regler for tildekking av overkropp og underkropp gjelder for alle at det er en mer liberal holdning til å vise overkroppen enn underkroppen/underlivet.

Sensur[rediger | rediger kilde]

De sterke kulturelle regler om nakenhet og semi-nakenhet (som for eksempel toppløshet) påvirker sensur og dermed også hvordan man for eksempel i film presenterer andre/tidligere kulturer. Fremstilling av kulturer hvor nakenhet og semi-nakenhet har vært vanlig blir dermed gjengitt med dagens kleskodeks. Det medfører at man kan få et inntrykk av at toppløshet (og generell nakenhet) har vært mindre vanlig enn det faktisk har vært. For eksempel var man ved produksjon av de store bibelfilmene på 50-tallet spesielt opptatt av en autentisk gjengivelse av miljøet (for eksempel [3]). I disse områdene var toppløshet både for kvinner og menn i alle klasser ganske vanlig. Om man ikke var toppløs så brukte man gjerne ganske så gjennomsiktige klær. Dette var noe sensuren ikke tillot at man gjengav og man måtte benytte en mer vestlig tildekking. Andre eksempler er filmer fra tropiske områder, fra eldre tider, steinalderen og så videre.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ford, C.S., & Beach, F.A. (1951), Patterns of sexual behaviour, New York: Harper and Row
  2. ^ Herold, E & Corbesi, B, Psychosocial Aspects of Female Topless Behavior on Australian Beaches, The Journal of Sex Research, vol. 31, No.3 ,1994, pp. 133-142.
  3. ^ Egypteren som film - En lærebok i Egyptologi, VG, 11 september 1954, side 7

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata