Myren gård

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 58°07′58,78″N 7°58′05,23″Ø

Myren gård
Myren Gård001.JPG
Hovedhuset på Myren gård
Generelt
Sted:  Hannevika ved fylkesvei 456 vest for Kristiansand sentrum
Byggeår:  1854-1856
Arkitektur
Teknikk:  Sveitserstil
Materiale:  Steinmur og tre
Interiør

Myren gård er en herskapelig gård med parkmessig opparbeidet hageanlegg i bydelen Vågsbygd i Kristiansand. Gården ble kjøpt av Kristiansand kommune i 1964.

Området har vært bosatt helt fra yngre steinalder. I 1764 ble Myren skilt ut fra gården Fiskå som husmannsplass.

Konsul Johan Heinrich Wild kjøpte eiendommen i 1854 for 1 600 spesidaler. Fra 1854 til 1856 ble gårdsbygningen reist. I første omgang var stedet beregnet som sommersted og lystgård. I tillegg til hovedhuset på to etasjer er det et langstrakt uthus og bryggerhus som rammer inn tunet. Hovedhuset er satt på en steinmur som er en meter tykk. Myren ble benyttet som helårsbolig av eierne fra 1930 til 1964.

Hovedhuset er stokkebygd og sies å være et av de fineste sveitserhus nord for Alpene. Inventaret er hovedsakelig fra perioden 1860 til 1930. Rommene er vakre og herskapelige og inneholder en del inventar og malerier fra tidligere eiere.

Driftsbygningen benyttes av Myren Grafikk, som har verksteded som er utstyrt for høytrykk (flatdalspresse), dyptrykk, litografi og silketrykk.

Hageplanen ble utarbeidet av gartner Poul Holst Poulsson i 1860 i engelsk landskapsstil. I 1867 ble gartner Anders Fredrik Almgren hentet fra Sverige for å forestå opparbeidelsen. Området ble omskapt fra myr til hage ved hjelp av ballastmasse fra seilskuter som la til ved gårdens brygge. Med disse massene fulgte også eksotiske planter og frø som trivdes i det sydnorske klimaet. Dessuten var eieren svært opptatt av å plante og drive frem sjeldne arter. Parken har derfor en flora som normalt bare finnes på sydligere breddebrader.

Parken på Myren har et eget område med rhododendron. I hagen vokser dessuten Sequoia gigantea (som er det største nåletre som finnes) samt andre Sequoia-arter, flikkbladet lønn, svartfuru, ekte valnøtt, lind, bøk, lerk, rogn, pil og japansk kirsebærtre. Hagens form er uendret siden den ble anlagt og har 35 forskjellige plantegrupper. Hagen er på 32 mål. Den er åpen for besøkende hele året.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]