My Grandfather’s Clock

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


"Grand-Father's Clock" ble utgitt i 1876.

«My Grandfather's Clock» er en amerikansk sang med melodi og tekst av Henry Clay Work fra Connecticut (som også komponerte «Marching Through Georgia»), utgitt i 1876. Den er en standardmelodi blant britiske brassband og collier band. Den er ikke minst blitt populær i bluegrassmusikken, hvor tempoet ofte er skrudd opp i forhold til originalen. Her kan se ut til at Don Reno med sitt banjospill og sin instrumentalversjon har dannet skole[1]. Sangens hovedtema, at en klokke stanser når eieren dør, forekommer ofte i okkulte anekdoter.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Det blir sagt at sangen er ansvarlig for det vanlige navnet grandfather clock (bestefarsklokke) istedenfor det korrekte longcase clocks[2] I Aftenposten forekom, ifølge avisen arkiv, ordet første gang 16. desember 1927, i en annonse som forkynte bestefarsklokker til salgs.

Noen senere innspillinger og inspirasjoner[rediger | rediger kilde]

 • I 1930 ble den innspilt av den tidlige countrystjerne og banjoisten Chubby Parker[3].
 • «Grandfather's Clock» var kjent for mange personer som vokste opp i 1950- og 1960-årene. Versjonen som ofte ble spilt på Children's Favourites i den perioden ble spilt inn på plate av the Radio Revellers og utgitt av Columbia UK i 1948.
 • Don Reno, Red Smiley & The Tennessee Cutups har, kanskje som de første innen bluegrass, spilt inn «Grandfather's Clock», i en instrumentalversjon som preges av Renos banjospill. I desember 1962 utgav plateselskapet King en LP av Reno & Smiley med denne og 11 andre melodier.[4] Mac Wiseman, Doc Watson, Bethesda Bluegrass Band, The Bluegrass Brothers og Umpqua Valley Bluegrass Band er blant de mange innen bluegrass som har hatt «Grandfather's Clock» på repertoaret. Den finnes også i en sangbok utgitt av Bill Monroe, «Gudfaren av bluegrass»[5], men ingen innspilling med ham er kjent[6][7][8].
 • I USA ble en versjon, uten det siste verset med tekst, utgitt i 1962 på en EP-plate på Peter Pan-etiketten, mest kjent for barnesanger (Den andre sangen på den siden var «The Syncopated Clock». På den andre siden var oldtime-klassikerne «The Arkansas Traveler» og «Red River Valley».)
 • Den jamaicanske gitarlegendne Ernest Ranglin har spilt inn «My Grandfather's Clock» ved tallrike anledninger, første gang for Federal Records i 1969.[9]
 • tysk finnes en innspilling (Meines Großvaters Uhr) fra 1999 med Gabi Seitz Ensemble, hvor både teksten og Gabi Seitz' fremtoning virker litt muntrere enn i originalen.[10].
 • En japansk coverversjon med Ken Hirai ble en stor suksess i Japan i 2002.
 • Sangen ble spilt inn på plate av Boyz II Men i 2004.

I musikken til Mcgee's Alice og det ledsagende lydsporet var en spilledåseversjon av refrenget inkludert i én av sangene.

Sangen var inspirasjonskilde til Twilight Zone-episoden Ninety Years Without Slumbering.

Leketøy[rediger | rediger kilde]

En populær leketøyklokke, markedsført av Fisher-Price i 1962-68 under navnet Music Box Teaching Clock, hadde en urskive på seg, som når den ble vridd gjorde at leketøyet spilte sangen sammen med en klokkeaktig tikking og bevegende visere[11]. En oppdatert versjon av leketøyet (som helt og holdent er laget av plast med forskjellige aktiviteter som en klikkende plastmus på siden), hvor sangen spilles i raskere takt, ble markedsført av Fisher-Price i 1994. Den finnes fortsatt og falbys pr. juni 2016 for $15,99[12]. I tillegg finnes et rikt utvalg av brukte utgaver fra 1960-årene på eBay[13]. Imitasjoner av leketøyet gjort av forskjellige selskaper eksisterer og blir solgt i ulike land over hele verden.

Sangens tema[rediger | rediger kilde]

Sangens hovedtema er at bestefarsklokken lever og dør med bestefaren: Den anskaffes samme dag som han blir født og stanser når han dør etter 90 år. Den var åpenbart en storslagen fødselsgave – ikke bare ved at den var «taller by half than the old man himself», og sikkert enda mer overveldende for bestefaren da han var liten[14] Den var utvilsomt av god kvailitet – både ved at den fungerte perfekt i 90 år, og ved at den bare behøvde å trekkes opp én gang i uken. Simplere pendelur på den tiden måtte trekkes opp ca. hver 30. time.

At en klokke stanser når eieren dør, forekommer ofte i okkulte anekdoter. Parapsykologen Louisa E. Rhine beskriver 37 tilfeller av klokker som stopper eller starter i forbindelse med dødsfall[15]. En naturlig forklaring til klokkestans kan være at de pårørende glemmer å trekke opp klokken i oppstyret som følger med et dødsfall, men et sted skriver informanten at klokken stoppet enda den var trukket opp[16]. Av og til skjedde andre «overnaturlige» hendelser attpå. Ifølge en beretning fra Alsace døde en bestemor samtidig som en klokke nær henne stoppet. Ikke nok med det: Samme natt fikk bestemorens sønn en apparisjon av bestemoren ved sengen.[17] I en beretning fra slutten av 1800-tallet opplevde en 14 år gammel jente banking på døren. Senere viste det seg at en onkel i Paris hadde dødd i samme time, og at en klokke hadde stoppet.[18] I et tilfelle med et veggur stoppet ikke klokken; den falt ned[19].

Melodien på norsk[rediger | rediger kilde]

Melodien er brukt i flere norske sanger (i tillegg finnes sanger om gamle slagur med andre melodier), bl.a.:

 • To kristne varianter er Jeg vil synge en sang som jeg lærte av Gud og den lignende (men ikke identiske) Jeg vil synge en sang som jeg lærte av mor (fremført av Vidar Brautaset).
 • Nils og Arne med gitar og trekkspill. Klaver: Leonard Gudmundsen. Utgitt på EP-platen Harmoni HEP 217 i 1964.
 • Yngvar Numme skrev og produserte en norsk variant med tittelen "Takk og pris" som ble spilt inn av Vestlandsduoen, Kari og Ivar Medaas (med Dizzie Tunes) i 1968.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]